Serniki robię zdecydowanie najczęściej. Uwielbiam je nie tylko jeść, ale i piec. Sernik wdzięcznie poddaje się wszelkim eksperymentom, plus niezwykła prostota wykonania skłania ciągle do nowych wyzwań. Ten sernik gościł na moim świątecznym stole i zagości powtórnie w Sylwestra i Nowy Rok. Tym razem jednak w wersji XL.
Biały, śnieżny, pachnący kokosem z błyszczącymi kulkami owoców Physalis (Miechunka peruwiańska).
Te pomarańczowe kulki mają strukturę małych pomidorków, a ubrane w papierowe łuski wyglądają jak małe chińskie latarenki. Ich lekko słodko-kwaśny smak idealnie współgra z delikatnym smakiem kokosa. Sernik, jak wszystkie moje kokosowe serniki, jest pyszny, kremowy, nie opada, nie pęka, pozostaje prosty i równiutki. Dodam tylko, że dodatek kokosa nadaje sernikowi wyjątkowo aksamitną strukturę. Wygląda cudnie i tak też smakuje. To następny z serii kokosowych pyszności, w sam raz na powitanie Nowego Roku.
Sernik upiekłam w małej foremce o średnicy 20 cm. Foremka była wypełniona ciastem po brzegi, jeśli więc dysponujesz nie za wysoką foremką, lepiej użyj nieco większej.
Składniki na spód:
- 6 sucharków pełnoziarnistych
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 50 g masła
Składniki na masę serową:
- 750 g sera
- 4 jajka L
- 180 g cukru/ksylitolu
- 1 puszka mleka kokosowego – 400 g
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mondaminy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki malibu
Dodatkowo:
- 100 g owoców physalis
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
Wykonanie:
- Składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i dość drobno zmiksować. Powstałą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki, do stężenia.
- Składniki na masę serową wymieszać na małych obrotach miksera, wbijać po jednym jajku, tylko do wymieszania składników, nie dłużej.
- Masę serową wylać na schłodzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175° C. Piec 15 minut. Jeśli chcesz uzyskać mega kremową konsystencję, wystarczy umieścić poziom niżej w piekarniku żaroodpornym naczynie z wrzącą wodą (około 250 ml). Następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec następne 90 minut. Boki powinny być dobrze ścięte, a środek pozostanie lekko drżący. Studzić na kratce.
- Sernik schłodzić całą noc w lodówce, aby się ustabilizował.
- Górę sernika i boki wysmarować syropem z agawy i obsypać wiórkami kokosowymi. Z owocków physalis obciąć ogonki, rozchylić listki i ułożyć na serniku.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂