Najsmaczniejsze danie z dorsza, jakie przyrządziłam w ostatnim czasie. Ryby bardzo lubimy, jemy je bardzo często, zatem każdy nowy przepis chętnie wypróbowuję. Ten pochodzi z zerwanej kartki z kalendarza. Nie czekał nawet długo na realizację, bo zaintrygował mnie sos z kaparów — sugerowany jako najlepszy dodatek do klopsików.
Klopsiki są nie tylko pyszne, ale również niskokaloryczne, wręcz dietetyczne, bo upieczone w piekarniku, tylko z odrobiną oleju. Już zapach dochodzący z piekarnika zapowiadał nie lada ucztę. Za smakiem kaparów nie przepadam szczególnie, ale sos z kaparami mnie zaskoczył. Jest wyśmienity i rzeczywiście jego intensywny smak idealnie komponuje się z delikatnymi, mało wyrazistymi w smaku rybnymi klopsami. Już myślę o powtórce tego zestawu. Gorąco polecam, bo to jest po prostu pyszne!
Składniki:
- 60 dkg dorsza lub innej białej ryby morskiej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka masła
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- kilka gałązek mięty — opcjonalnie
- sól
- pieprz
- olej
- szczypta cukru
Składniki na sos z kaparów:
- 2 łyżki kaparów
- 150 ml białego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka mąki
- na czubek noża czerwonej papryki
- cukier
- sól do smaku
- kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
- ryby dokładnie sprawić, umyć, odfiletować i usunąć ości
- cebulę obrać i posiekać razem z rybą w drobną kostkę
- w salaterce dokładnie wymieszać masę rybno — cebulową z masłem, jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki i miętą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru
- uformować niewielkie klopsiki, posmarować lekko olejem, ułożyć na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku w 200°C około 25-30 minut. W połowie pieczenia można je odwrócić
- w międzyczasie przygotować sos kaparowy. Na 1 łyżce masła podsmażyć 2 łyżki posiekanych kaparów. Dolać 150 ml białego, wytrawnego wina i podgrzewać, aż wino wyparuje. Dolać 200 ml bulionu warzywnego i zaprawić 150 ml śmietany kremówki. Do 50 ml kremówki dodać 1 łyżeczkę mąki, rozmieszać, wlać do sosu, zamieszać i zagotować. Doprawić solą do smaku, dodać szczyptę cukru, odrobinę czerwonej papryki i sok z cytryny.
- podawać klopsiki bezpośrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym i ulubioną sałatką
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂