Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym

Najsmaczniejsze danie z dorsza, jakie przyrządziłam w ostatnim czasie. Ryby bardzo lubimy, jemy je bardzo często, zatem każdy nowy przepis chętnie wypróbowuję. Ten pochodzi z zerwanej kartki z kalendarza. Nie czekał nawet długo na realizację, bo zaintrygował mnie sos z kaparów — sugerowany jako najlepszy dodatek do klopsików.

Klopsiki są nie tylko pyszne, ale również niskokaloryczne, wręcz dietetyczne, bo upieczone w piekarniku, tylko z odrobiną oleju. Już zapach dochodzący z piekarnika zapowiadał nie lada ucztę. Za smakiem kaparów nie przepadam szczególnie, ale sos z kaparami mnie zaskoczył. Jest wyśmienity i rzeczywiście jego intensywny smak idealnie komponuje się z delikatnymi, mało wyrazistymi w smaku rybnymi klopsami. Już myślę o powtórce tego zestawu. Gorąco polecam, bo to jest po prostu pyszne!

Składniki:

  • 60 dkg dorsza lub innej białej ryby morskiej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • kilka gałązek mięty — opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • szczypta cukru

Składniki na sos z kaparów:

  • 2 łyżki kaparów
  • 150 ml białego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka mąki
  • na czubek noża czerwonej papryki
  • cukier
  • sól do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

  • ryby dokładnie sprawić, umyć, odfiletować i usunąć ości
  • cebulę obrać i posiekać razem z rybą w drobną kostkę
  • w salaterce dokładnie wymieszać  masę rybno — cebulową z masłem, jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki i miętą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru
  • uformować niewielkie klopsiki, posmarować lekko olejem, ułożyć na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku w 200°C około 25-30 minut. W połowie pieczenia można je odwrócić
  • w międzyczasie przygotować sos kaparowy. Na 1 łyżce masła podsmażyć 2 łyżki posiekanych kaparów. Dolać 150 ml białego, wytrawnego wina i podgrzewać, aż wino wyparuje. Dolać 200 ml bulionu warzywnego i zaprawić 150 ml śmietany kremówki. Do 50 ml kremówki dodać 1 łyżeczkę mąki, rozmieszać, wlać do sosu, zamieszać i zagotować. Doprawić solą do smaku, dodać szczyptę cukru, odrobinę czerwonej papryki i sok z cytryny.
  • podawać klopsiki bezpośrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym i ulubioną sałatką
PRZECZYTAJ  Chana masala

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *