Kiwano, ogórek kiwano (Cucumis metulifer) zwany także ogórkiem kolczastym to tropikalny owoc, który przywędrował do nas z Afryki.
Kiwano właściwości
Oprócz intrygującego kształtu zaskakuje bogactwem soli mineralnych i witamin. Zawiera cenną witaminę C, A, a także witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy.
Obfituje również w liczne składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, mangan. Zatem spożywanie kiwano, jest bardzo dobrym sposobem, aby regulować gospodarkę mineralną organizmu.
Posiada właściwości moczopędne, zatem aktywnie usuwa toksyny z organizmu. Przeciwdziała miażdżycy i chorobom układu krążenia, wspomaga prawidłowe działanie wątroby i nerek. Jest owocem niskokalorycznym – 44 kcal w 100 g.
Warto wrzucić kiwano do koszyka, by urozmaicić codzienną dietę. Idealnie uzupełni poranną owsiankę i każdą inną kaszkę lub śniadaniowy koktajl. Jest niezwykle dekoracyjny, zatem będzie doskonałym składnikiem deserów. Ma podobno smak kiwi i banana, ja tego nie wyczuwam, jest jednak bardzo orzeźwiający. Zjedliśmy kiwano łyżeczką, prosto ze skorupki, a następny owoc wylądował w dzisiejszym deserze.
Składniki na 4 porcje:
- 1 owoc kiwano
- 1 galaretka cytrynowa
- 150-200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru/ksylitolu (zmielonego na mączkę)
Przygotowanie:
- galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na duży, płaski talerz. Odstawić do przestudzenia i stężenia. Pokroić galaretkę w kostkę
- śmietanę kremówkę ubić na sztywno
- owoc kiwano przekroić wzdłuż na pół i wybrać łyżeczką nasionka
- na dno pucharków wyłożyć kolejno galaretkę, ubitą śmietanę i pestki kiwano
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂