Zimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty, najczęściej pod postacią surówki. Czasem jednak ku uciesze męża, przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną. Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym, jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni, gulaszu i golonki. Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.
Nie siekam kapusty, ponieważ używam swojskiej i nie wymaga krojenia. Dodaję majeranek, jeśli wolisz, dodaj kminek. Nie lubię dodawać mąki do zagęszczania, ale tu dodatek 1 łyżki czyni kapustę bardzo aksamitną. Warto zrobić jej nieco więcej, bo im starsza, tym smaczniejsza.
Składniki:
- 0,75 dkg – 1 kg kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu
- pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- majeranek lub kminek
Wykonanie:
- kapustę podlać do 3/4 wysokości wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 minut do miękkości
- cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać pod koniec 1 łyżkę mąki i zasmażyć razem. Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty, wymieszać z kapustą i zagotować
- doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie
- podawać do wieprzowej pieczeni, golonki, kiełbasy lub kotleta schabowego
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂