Sezon jarmużowy trwa w najlepsze i mam nadzieję, że przygotowujecie to smaczne warzywko, bo mam nowy pomysł na wykorzystanie go w obiadowym menu. Jarmuż nie ma sobie równych jeśli chodzi o wartości odżywcze i zdrowotne, dlatego nie może go zabraknąć w zdrowej kuchni.
Tym razem udusiłam jarmuż ze świeżą żurawiną i jabłkami. Skarmelizowane jabłka i kwaśna żurawina to doskonałe dodatki smakowe do jarmużu. Voila pyszna jarzynka do obiadu gotowa!
Składniki:
- 1 łodyga jarmużu (6-8 liści)
- 2 jabłka
- 1/3 szklanki świeżej żurawiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej+masło
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- 150-200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- liście jarmużu oberwać z łodygi, następnie wyciąć grube nerwy liściowe. Zblanszować we wrzątku przez kilka minut. Odsączyć na durszlaku i pokroić na mniejsze kawałki
- jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę
- na dużej patelni zeszklić dowolnie pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać masło i miód, dołożyć jabłka z żurawiną i dusić przez kilka minut. Na koniec wmieszać zblanszowany jarmuż, doprawić solą, pieprzem, podlać śmietaną kremówką i dusić następne kilka minut do zagęszczenia jarzynki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂