Hummus idealny — kanapkowy pasztet z ciecierzycy

Hummus (z języka arabskiego — ciecierzyca) to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, głównie w kuchni arabskiej. Występuje w wielu wariantach, ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej, roztartej na gładką masę ciecierzycy, pasty sezamowej — tahini, czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw (kumin, słodka czerwona papryka), a wszystko dokładnie wymieszane. Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan. Sekretem dobrego hummusu jest odpowiednie ugotowanie ciecierzycy.

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy (ugotowanej z  przepisu j.w. lub z puszki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki tahini (4 duże łyżki)
  • 1 niepełna łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • na czubek noża kuminu
  • 4 łyżki zimnej wody mineralnej
  • oliwa lub olej sezamowy do polania
  • zielona pietruszka lub mięta do przybrania
  • słodka papryka

Wykonanie:

  • Ciecierzycę ugotować wg przepisu podanego wyżej, gdy używasz gotowej z puszki, dokładnie odsącz ją zalewy i wypłucz w zimnej wodzie. Obrać czosnek, pokroić w kosteczkę.
  • Ciecierzycę z czosnkiem, wyciśniętym sokiem z cytryny, tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie purée. Dodać sól, pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę. Blendować, aż do uzyskania białej kremowej pasty. Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody. Jeśli chcemy, by hummus stanowił smarowidło do chleba, należy dodać 3- 4 łyżki wody, pasztet będzie wówczas bardziej puszysty. Jeśli chcesz uzyskać dip do maczania warzyw, należy dodać odpowiednio więcej wody.
  • Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką 

Ostatnio zajadam się pasztetem z konfiturą z żurawiny (pozostałość świąteczna). Smakuje świetnie także z suszonymi pomidorami wyłowionymi z aromatycznej oliwy, z ogórkiem kiszonym, z rukolą lub orzechami.
Do tego ciepły, chrupiący chlebek prosto z własnego piekarnika. Po prostu pycha!

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *