Prosta halloweenowa przekąska — spajderinki — mini pizze „pająki”. Imprezowy finger food rozbawi dzieci, zapewniam i na twarzach dorosłych zagości uśmiech!
Trochę z nimi zabawy, szczególnie przy układaniu pajęczych odnóży, taka zabawa dla cierpliwych. Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity — salami, mozzarella i czarne oliwki.
Do pizzy polecam Drakula drink, pyszny i zdrowy sok pomidorowy.
Zapraszam do zabawy!
Składniki na ciasto (12 sztuk):
- 250 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 115 ml wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka drożdży instant
Składniki na sos do pizzerinek:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- suszone oregano
Dodatkowo:
- około 90 g czarnych oliwek
- 12 plasterków salami
Wykonanie:
- składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem do momentu, aż nie będzie się lepić. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm na stolnicy podsypanej mąką i wykroić foremką o średnicy około 8 cm 12 krążków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia
- w międzyczasie przecier wymieszać z wodą, oliwą, startym czosnkiem, przyprawami i podsmażyć na małej patelni
- mozzarellę pociąć w cienkie plasterki, salami na małe kawałki lub pozostawić w całości
- środek pizzerek ugnieść palcami, tak by uformować dookoła wysoki rant. Posmarować każdą pizzę łyżeczką sosu pomidorowego, nałożyć plasterek salami i przykryć plasterkiem mozzarelli
- piec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 12 minut, do rozpuszczenia sera. Jeśli pająki ułożysz wcześniej „rozjadą” się podczas topnienia sera
- w międzyczasie przygotować części składowe na pająki. Z przeciętych w poprzek oliwek przygotować główki pająków, z przeciętych wzdłuż korpusy i odnóża licząc po 8 na jednego pająka
- na pizzy ułożyć główkę pająka, korpus i po 8 nóżek. Podpiec przez następne około 5 minut w 200`C
STRASZNEGO SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂