„Grüne soße” – zielony sos frankfurcki to niemiecka specjalność wielkanocna pochodząca z Hesji. Podstawą jest zbiór 7 wiosennych ziół.

Ponieważ od dłuższego już czasu nasze śniadania stanowią zielone koktajle, ciągle poszukuję nowych składników. Wybór narzucił się sam i składniki na zielony sos wylądowały tym razem w koktajlu. Muszę przyznać, że to jeden z najsmaczniejszych zielonych szejków, jaki ostatnio przygotowałam — niezwykle aromatyczny. Zawiera sporo witamin i soli mineralnych. Taki koktajl Cię wzmocni, odświeży i doda sił witalnych, by raźnie wkroczyć w wiosenne klimaty.

Myślę, że będzie równie pyszny jeśli zamiast wody użyjesz jogurtu lub kefiru.  Zapraszam na przepyszny wiosenny koktajl!

Składniki:

  • zestaw ziół – 100 g (1/2 op.)
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • 200 ml wody mineralnej
  • 1- cm imbiru
  • 1 łyżeczka lnianego oleju kujawskiego

Przygotowanie:

  • zioła umyć, osuszyć, z pietruszki i szczawiu usunąć grube ogonki
  • owoce  i imbir obrać, wyciąć gniazda z owoców nasienne i pokroić na mniejsze cząstki
  • na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać owoce, pocięte zioła, imbir i olej, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić po przygotowaniu

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *