„Grüne soße” – zielony sos frankfurcki to niemiecka specjalność wielkanocna pochodząca z Hesji. Podstawą jest zbiór 7 wiosennych ziół.
Ponieważ od dłuższego już czasu nasze śniadania stanowią zielone koktajle, ciągle poszukuję nowych składników. Wybór narzucił się sam i składniki na zielony sos wylądowały tym razem w koktajlu. Muszę przyznać, że to jeden z najsmaczniejszych zielonych szejków, jaki ostatnio przygotowałam — niezwykle aromatyczny. Zawiera sporo witamin i soli mineralnych. Taki koktajl Cię wzmocni, odświeży i doda sił witalnych, by raźnie wkroczyć w wiosenne klimaty.
Myślę, że będzie równie pyszny jeśli zamiast wody użyjesz jogurtu lub kefiru. Zapraszam na przepyszny wiosenny koktajl!
Składniki:
- zestaw ziół – 100 g (1/2 op.)
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1 banan
- 200 ml wody mineralnej
- 1- cm imbiru
- 1 łyżeczka lnianego oleju kujawskiego
Przygotowanie:
- zioła umyć, osuszyć, z pietruszki i szczawiu usunąć grube ogonki
- owoce i imbir obrać, wyciąć gniazda z owoców nasienne i pokroić na mniejsze cząstki
- na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać owoce, pocięte zioła, imbir i olej, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić po przygotowaniu
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂