Gnocchi, czyli malutkie włoskie kluseczki. Mają skład podobny do naszych kopytek, czyli ziemniaki, jajko i mąka. Każdy region Włoch przyrządza je na inny sposób. Istnieją nawet gnocchi z mąki gryczanej lub zielone, bo z dodatkiem szpinaku. Dzisiejsze są tradycyjne z białej mąki. Zjedliśmy je z pieczenią ze schabu i sosem pieczarkowym.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 1 małe jajko
  • sól (gdy ziemniaki były gotowane w mundurkach)
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

Przygotowanie:

  • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę, jajko, sól i majeranek. Zagnieść elastyczne ciasto. Ważne jest, by gnocchi zrobić z ciepłych ziemniaków. Ciasto wchłonie wtedy mniej mąki i nasze kluseczki będą  delikatniejsze w smaku. Mąkę dodawać stopniowo. Ilość zależy od rodzaju ziemniaków i wielkości jajka. Na tę ilość dajmy naprawdę małe jajko. 
  • Blat oprószyć mąką. Odcinać po kawałku ciasta i formować wałeczki grubości kciuka. Z wałka odcinać 2 cm kawałeczki. Każdą kluseczkę przeciętą częścią położyć na blacie i górną część kluseczki delikatnie przycisnąć widelcem, tak by odbiły się rylki widelca lub przetoczyć po grzbiecie widelca. Kluseczki formować bardzo sprawnie, bo ciasto nie może za długo leżeć. Jest bardzo delikatne i może zacząć się rozpływać.
  • W dużym rondlu zagotować wodę z solą. Do wrzącej wody partiami wrzucać kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową. Pasuje do nich każdy sos. Same z masełkiem są również pyszne.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *