Gęsia pierś pieczona z pigwą

Gęsina to mięso delikatesowe. Posiada cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. Cenne także z dietetycznego punktu widzenia, ponieważ 100 g to 99-137 kcal. I choć gęsina jest tłusta (dzisiejsze hodowane rasy nie są już tak tłuste jak niegdysiejsze) to zawarte w niej tłuszcze są korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ obniżają poziom cholesterolu.

Dzisiejsza propozycja to wyjątkowa kompozycja smaków. Tradycyjne jabłko lub gruszkę — najczęstszy owocowy dodatek do gęsi po prostu zastąp pigwą. Tak przygotowana pierś z gęsi może spokojnie stanąć na świątecznym stole. Smakuje nadzwyczajnie, polecam!

Składniki:

  • 2 piersi z gęsi a`1000 g
  • 200 ml białego wina 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 4-5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • 1-2 pigwy
  • sok z cytryny

Składniki na sos:

  • wywar z pieczenia
  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

  • przygotowanie marynatę — nasiona kolendry, goździki i szczyptę cynamonu rozetrzeć w moździerzu
  • skórę piersi naciąć ostrym nożem, uważając, by nie przeciąć mięsa. Piersi obtoczyć w przygotowanej marynacie, tylko od strony mięsa. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę do lodówki 
  • piersi wyjąć z lodówki i ocieplić. Smażyć na nie za gorącej patelni skórą do dołu, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Po wytopieniu tłuszczu zdjąć piersi z patelni, a tłuszcz zlać do miseczki. Ułożyć piersi powtórnie na patelni, tym razem przesmażyć piersi od strony mięsa. Zapieczone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na gałązkach rozmarynu. Podlać mięso winem i częścią wytopionego tłuszczu. Obłożyć kawałkami obranej ze skórki owocami pigwy (pigwę po obraniu skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniała). Przykryć naczynie pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 1-1,5 godziny lub 180`z termoobiegiem
  • upieczone mięso wyjąć z sosu i odłożyć, przykryć folią aluminiową, by nie wystygło i odpoczęło
  • zlać sos z pieczenia usuwając gałązki rozmarynu. Odłożyć najładniejsze kawałki pigwy. Sos (można zblendować) doprawić miodem, octem balsamicznym, na końcu wmieszać zimne masło
  • pierś przed podaniem pokroić w ukośne plastry. Podałam z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą duszona z pigwą i kawałkami pigwy z pieczenia
PRZECZYTAJ  Barszcz biały wielkanocny

SMACZNEGO! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *