Drożdżowe bułeczki z makiem to pyszna przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do popołudniowej kawki. Są proste do zrobienia, szczególnie gdy na półkach sklepowych leży mielony mak. Odpada żmudne gotowanie, przecedzanie i mielenie maku. Zalewasz wrzątkiem i gotowe!
Przy okazji świątecznych sprawunków zakupiłam więcej maku i zrobiłam te pyszne bułeczki. Kto nie lubi pieczenia adwentowych ciasteczek, polecam w ramach przedświątecznej rozgrzewki bułeczki drożdżowe z makiem!
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki orkiszowej (u mnie jasna wymieszana z pełnoziarnistą)
- 50 g masła
- 1 jajko
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 200 g mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie makowe:
- 250 g mielonego maku (suchego, gotowego ze sklepu)
- 230 g wrzącego mleka/wody
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki amaretto
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 garście rodzynków
- 1 białko ubite na sztywno
Dodatkowo do posmarowania:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- w małym garnuszku podgrzać mleko, dodać masło pokrojone na małe kawałki i zostawić do roztopienia. Z dwoma łyżkami letniego mleka rozetrzeć drożdże do upłynnienia
- do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i hakiem do ciasta zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości
- mak zalać wrzącym mlekiem, dodać masło, wymieszać i odstawić na 10 minut, by wchłonęło cały płyn. Dodać miód, amaretto, opłukane i osuszone rodzynki (mile widziana skórka pomarańczowa). Odstawić do ostudzenia. Na sam koniec przed wyłożeniem na ciasto wymieszać delikatnie masę makową i ubitym na sztywno białkiem
- wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę, powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm
- na cieście rozsmarować masą makową od krawędzi do krawędzi i zwinąć w roladę. Ostrym nożem pociąć ciasto na 12 kawałków. Najlepiej ciąć pojedynczo, następnie każdy kawałek nacisnąć z góry trzonkiem drewnianej łyżki i przenosić przygotowane bułeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- blachę z bułeczkami nakryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem
- piec minut w 180*C 25 minut
- studzić na kratce
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂