Francuska zupa cebulowa z szampanem

Zupa cebulowa to francuski klasyk znany na całym świecie. Obłędny, wyjątkowy sekretny smak  zupa zawdzięcza długo duszonej cebuli. Cebula staje się wówczas delikatna, słodka i aromatyczna. Nie ma nic wspólnego ze smakiem surowej cebuli. Bazę zupy stanowi domowy rosół (w oryginale bulion wołowy), a zupę podaje się z chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer.

Dwa proste składniki: cebula i woda stanowiły pierwowzór zupy — danie biednych chłopów francuskich. z czasem wodę zastąpił bulion mięsno-warzywny i dodatek białego wina lub szampana w wersji wykwintnej.
Pokusiłam się o przygotowanie wersji na bogato, z szampanem (prawdę mówiąc winem musującym) i prawdziwym Gruyerem.

Idealna zupa na zimę, syta, rozgrzewająca i przepyszna! Zapraszam na zupę cebulową w karnawałowym wydaniu. Polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g cebuli
  • 500 ml domowego bulionu
  • 100 ml szampana/białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • tymianek suszony — opcjonalnie
  • grzanki
  • ser Gruyer
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • cebulę obrać, następnie pokroić w 1 cm piórka
  • w niskim garnku rozgrzać masło i olej, następnie wrzucić całą pokrojoną cebulę. Smażyć powoli, na małej mocy palnika. Początkowo się zeszkli, potem nabierze mlecznej barwy, a po 20 minutach nabierze barwy kawy z mlekiem. Na tym etapie polecana jest cierpliwość. Często mieszaj cebulę, a gdy zacznie przywierać do dna garnka, dodaj masła. Jeśli cebulę przypalisz zupa będzie miała smak goryczki
  • gdy cebula jest skarmelizowana, wlej szampana/białe wino. Zwiększ moc palnika i odparuj cały alkohol
  • wlej gorący bulion, dodaj sól, pieprz i tymianek. Gotuj zupę 20 minut
  • w tym czasie przygotuj grzanki. Ułóż na patelni pokrojone kawałki bułki. Gdy się przypieką, odwróć na drugą stronę, a pod koniec posyp startym serem, by zdążył się nadtopić
  • zamiast zagęszczać zupę mąką część zupy krótko zblendowałam
  • zupę rozlać do miseczek, ułożyć przygotowane grzanki i posypać ewentualnie dodatkową porcją sera
PRZECZYTAJ  Wegetariański barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *