Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ma rzeszę zwolenników. Ja  plasuję się w czołówce wielbicieli, choć muszę przyznać, robię fasolkę bardzo rzadko. Ten smakowity mix fasolowo-pomidorowo-kiełbasiany lubię właściwie od zawsze. Danie jest niezwykle sycące i rozgrywające, a przygotowane w wielkim garze zapewni obiad lub kolacje na kilka dni. Idealne na jesienno-zimową porę. Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzień.

Składniki:

  • 30 dkg fasolki białej dużej lub średniej
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 kiełbaski śląskie
  • 100 g boczku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • pieprz, sól, szczypta cukru, majeranek
  • natka pietruszki — opcjonalnie
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Przygotowanie fasolki nie jest trudne, jednak musimy rozłożyć je na dwa dni. Wieczorem dzień wcześniej fasolę zalać ciepłą przegotowaną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia.
  • Rano wodę z moczenia odlać i ugotować fasolę w nowej wodzie do miękkości około 50-60 minut. Nie dodawać do gotowania fasoli soli, inaczej fasola nie zmięknie. Użyłam fasoli à la jasiek, trochę mniejszej dlatego gotowała się nieco krócej.
  • Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w plasterki. Boczek pokroić w cienkie paseczki i smażyć razem z cebulą. Pod koniec dodać pokrojony drobno czosnek.
  • Kiełbasę pokroić w póltalarki, wrzucić na patelnię, wytopić z niej tłuszcz. Wytopiony tłuszcz odrzucam, a podsmażona kiełbasa nada dobrego smaku potrawie.
  • Pomidory z zalewy zblendować na gładki sos. Przełożyć do fasoli razem z kiełbasą i cebulą z boczkiem. Dodać sól, pieprz, obie papryki, roztarty w palcach suszony majeranek. Gdy sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Zagotować całość razem.
  • Posypać przed podaniem zieloną pietruszką. Podawać z pieczywem.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *