Fasolka po bretońsku to stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ma rzeszę zwolenników. Ja plasuję się w czołówce wielbicieli, choć muszę przyznać, robię fasolkę bardzo rzadko. Ten smakowity mix fasolowo-pomidorowo-kiełbasiany lubię właściwie od zawsze. Danie jest niezwykle sycące i rozgrywające, a przygotowane w wielkim garze zapewni obiad lub kolacje na kilka dni. Idealne na jesienno-zimową porę. Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzień.
Składniki:
- 30 dkg fasolki białej dużej lub średniej
- 1 puszka pomidorów
- 4 kiełbaski śląskie
- 100 g boczku
- 1 łyżka smalcu
- 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- pieprz, sól, szczypta cukru, majeranek
- natka pietruszki — opcjonalnie
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Przygotowanie fasolki nie jest trudne, jednak musimy rozłożyć je na dwa dni. Wieczorem dzień wcześniej fasolę zalać ciepłą przegotowaną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia.
- Rano wodę z moczenia odlać i ugotować fasolę w nowej wodzie do miękkości około 50-60 minut. Nie dodawać do gotowania fasoli soli, inaczej fasola nie zmięknie. Użyłam fasoli à la jasiek, trochę mniejszej dlatego gotowała się nieco krócej.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w plasterki. Boczek pokroić w cienkie paseczki i smażyć razem z cebulą. Pod koniec dodać pokrojony drobno czosnek.
- Kiełbasę pokroić w póltalarki, wrzucić na patelnię, wytopić z niej tłuszcz. Wytopiony tłuszcz odrzucam, a podsmażona kiełbasa nada dobrego smaku potrawie.
- Pomidory z zalewy zblendować na gładki sos. Przełożyć do fasoli razem z kiełbasą i cebulą z boczkiem. Dodać sól, pieprz, obie papryki, roztarty w palcach suszony majeranek. Gdy sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Zagotować całość razem.
- Posypać przed podaniem zieloną pietruszką. Podawać z pieczywem.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂