Ciasto drożdżowe ze śliwkami to absolutny must have jesieni. Zapraszam zatem na rodzinny placek ze śliwkami, bo upieczony na dużej blaszce. Placek banalnie prosty i super smaczny, bo bardzo śliwkowy. Właśnie śliwki i tylko śliwki odgrywają w nim pierwszoplanową rolę, a jest ich naprawdę dużo.
Typowe niemieckie ciasto ze śliwkami (Zwetschgenkuchen), które o tej porze znajdziesz w każdej cukierni — cienki drożdżowy placek usiany mnóstwem śliwek, gęsto ułożonych w rzędach jedna obok drugiej, bez kruszonki, czasami wykończone Tortengussem. Najbardziej na to ciasto nadają się węgierki, ponieważ zawierają stosunkowo mało wody i pestka ładnie „odchodzi”.
Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 375 g mąki orkiszowej jasnej
- 125 ml mleka
- 90 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
- spora szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1,5-2 kg śliwek
Wykonanie:
- mleko podgrzać w rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki masło. Wszystkie suche składniki umieścić w misie robota, dodać mleko z rozpuszczonym masłem oraz jajko. Zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- w międzyczasie obrać śliwki. Przekroić każdą śliwkę wzdłuż z góry na dół opasując ją nożykiem, pozostawiając tylko z tyłu nieprzecięty 1 cm, tak by po wyjęciu pestki i rozchyleniu obu połówek śliwka utworzyła kształt motylka
- piekarnik nagrzać do 200`C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na wielkość blaszki (34 × 38 cm), posmarować powidłami i bardzo gęsto, dachówkowato rozłożyć śliwki. Cukier wymieszać z cynamonem, oprószyć rozłożone śliwki. Piec 30 minut
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂