Domowy preparat na żylaki

Drzewo kasztanowca to nie tylko maj i matury, to przede wszystkim wspaniały materiał zielarski. Prawie każda część kasztana, łącznie z korą zawiera niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki.

Kwiaty kasztanowca — właściwości


Kwiaty kasztanowca, ale tylko te białe zawierają cenne saponiny triterpenowe, z których najważniejsza jest escyna. Escyna hamuje aktywność enzymów działających destrukcyjnie na ścianki naczyń włosowatych — tym samym uszczelnia je, poprawia ich elastyczność, zwiększa odporność na rozszerzanie i pękanie. Escyna przeciwdziała obrzękom, leczy krwiaki i odmrożenia, zwalcza cellulit, zapobiega i leczy żylaki i hemoroidy.

Uszczelniająco i przeciwzapalnie działają takie flawonoidy jak np. kumaryna (także składnik kwiatów kasztanowca). Ponadto usprawnia przepływ krwi, zmniejsza jej lepkość i rozrzedza ją.

Bez trudu przygotujesz domowym sposobem preparat na żylaki i pajączki.

Warto zrobić go dla siebie lub obdarować bliskich. Do przygotowania preparatu oprócz kwiatów kasztanowca potrzebujesz oleju i spirytusu.

Kwiaty kasztanowca zawierają bogactwo żywic, flawonoidów i saponin. Niektóre z tych substancji rozpuszczalne są w wodzie, inne zaś w alkoholu, a kolejne w tłuszczach. Przy zastosowaniu medium olejowego, alkoholu i wody uzyskasz ekstrakt kompletny. Preparat można udoskonalić, poprzez dodatek następnych zdrowotnych komponentów, a także wykorzystać „fusy” pozostałe po przygotowaniu preparatu.

Zebrane kwiaty kasztanowca można również ususzyć i przygotowywać z nich herbatki. Wzmocnisz w ten sposób działanie zewnętrzne działania preparatu.

Składniki:

  • 10 kwiatostanów kasztanowca
  • 300 ml oleju
  • 150 ml spirytusu
  • 150 ml wody

Wykonanie:

  • zebrać 10 kwiatostanów kasztanowca
  • wlać do garnka 300 ml oleju, 150 ml wody i 150 ml spirytusu. Podgrzać do temperatury 40`C. Włożyć rozdrobnione kwiaty, przemieszać i przykryć garnek pokrywką. Jeśli nie masz termometru kuchennego ustaw garnek na najmniejszym palniku ustawionym na 1. Co jakiś czas zsuń garnek do połowy płyty, by nie przegrzać nastawu
  • utrzymuj temperaturę przez 60 minut i co 15 minut zamieszaj
  • odstaw do ostygnięcia
  • przecedź i dobrze odciśnij „fusy”
  • płyn o bursztynowej barwie przelej do butelki
PRZECZYTAJ  Domowy majonez

Po przelaniu do butelki i odstaniu płyn rozdzieli się na 2 fazy — tłuszczową i wodną. Przed użyciem wystarczy wstrząsnąć butelką i nanieść płyn na skórę nóg. Gotowe

ŻYCZĘ UDANEJ KURACJI!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *