Kasza manna, inaczej grysik to najpopularniejsza z kasz. Powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. Jest lekkostrawna, znajduje szerokie zastosowanie w dietach małych dzieci i osób z nadwrażliwością układu pokarmowego. Z racji obecności glutenu niedozwolona w diecie bezglutenowej. Nie oszałamia zawartością składników odżywczych, ale mała ciekawostka – jako jedyna z kasz zawiera sporą ilość jodu.
Świetny zamiennik makaronu. Idealna do rosołu, czystej zupy pomidorowej lub grzybowej. Jeśli użyjesz błyskawicznego grysiku przygotujesz ją w ekspresowym tempie. Na kluseczki i kostkę do zupy dobrze jest użyć grysiku z grubszego przemiału (Hartweizen Grieß).
Składniki na 6 porcji:
- 1 szklanka kaszy manny
- 2,5 szklanki wody
- sól
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
Wykonanie:
- zagotować wodę z dodatkiem tłuszczu, osolić do smaku. Do powoli gotującej się wody sypać cienkim strumieniem kaszę przy ciągłym mieszaniu, co chroni przed tworzeniem się grudek. Gotować około 12 minut, następnie zestawić kaszę z ognia i wsypać zieleninę. Gdy użyjesz kaszy preparowanej – jest gotowa jest po wymieszaniu z gotującą wodą
- wyłożyć gorącą kaszę do płaskiego naczynia zwilżonego zimną wodą, rozsmarować i wystudzić
- przed podaniem pokroić kaszę w kostkę. Podawać do zupy
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂