Czerwona kapusta duszona w soku jabłkowym

Czerwona kapusta to doskonały dodatek do drobiu i dziczyzny, dlatego jesienią i zimą to jej najlepszy czas.
Jest bogatsza w wartości odżywcze od białej  krewniaczki. Obecne w czerwonej kapuście antocyjany oprócz właściwości antynowotworowych wykazują działanie antyalergiczne i uszczelniające naczynia krwionośne. Kapusta czerwona usprawnia działanie układu pokarmowego, pomaga pozbyć się wody z organizmu, ma doskonałe działanie odtruwające organizm. Bogata jest w wartości odżywcze, a przy tym ma mało kalorii, bo w 100 g zaledwie 40.

Duszona kapusta jest świetnym dodatkiem obiadowym. Jest pyszna, polecam!

Składniki:

  • 1/2 czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 250 ml soku z jabłek
  • sól, pieprz
  • kilka goździków

Wykonanie:

  • kapustę obrać ze zwiędłych liści, przekroić na pół, połówkę na ćwiartki i cienko poszatkować. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i poszatkować w plasterki
  • kapustę zalać sokiem z jabłek, dodać przyprawy i razem z plasterkami jabłek dusić około 30 minut
  • w międzyczasie obraną i pokrojoną w piórka cebulę poddusić na gęsim smalcu
  • cebulę połączyć z kapustą i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec skorygować ilość soli 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *