Biszkoptowe omlety to super lekkie, puszyste i niebiańsko smaczne ciastka, na dodatek bardzo proste do przygotowania w domowym zaciszu. Tym razem omleciki zrobiłam z dodatkiem kakao.
Nadzienie ciastek stanowi bita śmietana wzmocniona dodatkiem jogurtu greckiego. W środku kupnych omletów ukryta jest kostka galaretki, u mnie łyżeczka domowego dżemu z płatków róży. Dodatek owocowy wg uznania i domowych zasobów, ale wszystkie owoce jagodowe sprawdzą się tutaj idealnie.
Zapraszam do przepisu na najlepszy deser do popołudniowej niedzielnej kawy:
Składniki na ciasto (na 6 sztuk):
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
- 1 łyżeczka kakao
Składniki na nadzienie:
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- truskawki+ dżem
Przygotowanie:
- mąkę wymieszać z kakao
- jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i 2 porcjach dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ułożyć po 2 łyżki masy biszkoptowej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować masę łyżką na okrąg wielkości 10 cm
- piec w 180*C 10 minut. Jeszcze ciepłe delikatnie podważając nożem lub łopatką zdjąć z blaszki i złożyć na pół. Sfiksować je w tej pozycji i zostawić do ostygnięcia
- w międzyczasie mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na małych obrotach miksera wymieszać z jogurtem
- na schłodzone omlety nałożyć po małej łyżeczce dżemu z róży, następnie wypełnić je bitą śmietaną. Udekorować kawałkami truskawek lub innych owoców jagodowych. Przed podaniem posypać cukrem/ksylitolem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂