Cukinia, kabaczek (Cucurbita pepo convar.giromontiina Greb.) to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę tę wyselekcjonowano we Włoszech, stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchini, czyli mała dynia.
Przywędrowała do nas z Ameryki Południowej i zachodnich rejonów Indii. Dużą popularnością cieszy się w krajach śródziemnomorskich, gdzie jest stałym elementem diety. U nas od wielu już lat również. Nie znam działkowicza, który nie miałby na swojej działce cukinii. Zresztą jej uprawa nie sprawia trudności i można ją łatwo wyhodować we własnym ogródku. Ma jednak duże wymagania pokarmowe, dlatego najlepiej udaje się na pryzmie kompostowej. Gdy nie zapomnimy o podlewaniu, odwdzięczy się niezliczoną ilością owoców.
Cukinii za bardzo nie doceniamy i bardzo niesłusznie. Jest bogatym źródłem cennych wartości odżywczych, ma też specyficzne prozdrowotne właściwości. Cukinia stanowi cenne źródło witamin i minerałów.
Cukinia – właściwości zdrowotne
- Jest bogata w witaminy: B1, B2, B6, C, K, PP.
- Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy A.
- Bogata jest w potas (szczególnie ważny latem, gdy upał powoduje jego utratę drogą pocenia się), wapń, magnez i żelazo.
- Lekka, w dużym procencie złożona z wody jest idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, bowiem 100 g cukinii to zaledwie 15-16 kcal.
- Można ją jeść bez obawy, ponieważ nie kumuluje szkodliwych substancji i trucizn ze środowiska
- Ma zbawienny wpływ na trawienie, dzięki szczególnym właściwościom odkwaszającym. Przywraca naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Jest zatem znakomitym warzywem dla osób, które cierpią na nadkwasowość i zgagę, czy dolegliwości refluksowe.
- Cukinię można śmiało polecić osobom cierpiącym na cukrzycę. Warzywo ma niewiele węglowodanów i niski indeks glikemiczny (nawet rozgotowana). Świetnie zagęszcza potrawy, daje uczucie sytości, a nie powoduje przy tym gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.
- Zielona skórka cukinii zawiera niezwykłe cenne substancje z grupy karetonoidów luteinę i zeaksantynę, zbawienne dla naszych oczu. Chronią nasze oczy przed AMD (zwyrodnieniem plamki żółtej).
- Zawiera jod — cenny pierwiastek dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy
- Dobra jest na mocne nerwy. Gdy żyjesz w pośpiechu i stresie sięgaj często po cukinię. Dzięki sporej zawartości witamin z grupy B wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i łagodzi objawy stresu.
- Cukinia jest bardzo łagodna w smaku i lekkostrawna. Jest warzywem uniwersalnym, które można przyrządzać na wiele sposobów. Możemy wyczarować z niej niemal każdą potrawę, zaczynając od doskonałej kremowej zupy, poprzez dania główne, zapiekanki i sałatki. Na deser możemy zaskoczyć gości ciastem z cukinii. A najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym lub nadziewane.
Mało kto wie, że cukinię możemy zamrażać. Wcześniej należy ją pokroić, oczywiście razem ze skórą, usuwając tylko gąbczasty środek z nasionami. W środku zimy będzie nas cieszyć swoim delikatnym smakiem.
Świetnym dodatkiem do sałatek jest również cukinia konserwowana. Robi się ją w podobny sposób jak ogórki konserwowe.
Cukinia konserwowa pokrojona w kostkę z dodatkiem pomidorów i cebuli z sosem winegret to bardzo smaczna sałatka
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂