Chrupki chlebek to smaczny i wartościowy zamiennik pieczywa lub smaczna przekąska na każdą okazję. Bez zakwasu, bez drożdży, bez proszku do pieczenia, z prostych, naturalnych składników. Komponenty chlebka to pełnoziarnista mąka orkiszowa i pełne wartości odżywczych ziarna lnu, sezamu i pestki dyni.
Chlebek zawiera sporo błonnika, a to wspomaga funkcjonowanie jelit. Jest bardzo prosty do zrobienia, a kromki są tak smaczne i chrupiące, że aż uzależniające. Nieporównywalny ze sklepową „tekturką”. Bardzo polecam!
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 g nasion lnu
- 50 g sezamu
- 50 g pestek dyni
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kminku/nasion fenkułu — opcjonalnie
- 150 ml wody
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 180’C
- wszystkie suche składniki odważyć, wymieszać w misce. Dodać oliwę, wodę i wymieszać, następnie zagnieść zwarte ciasto
- ciasto podzielić na 2 części. Każdą z osobna rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia pod kawałkiem folii spożywczej. Folię zdjąć, a ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia. Z drugim kawałkiem postąpić tak samo. Rozwałkowane ciasto podzielić ostrym nożem lub nożykiem do pizzy na dowolne kawałki. Można dodatkowo posypać solą gruboziarnistą
- obie blachy wstawić do piekarnika, piec 15 minut. Po tym czasie blachy zamienić miejscami i piec następne 15 minut do zezłocenia
- chlebki ostudzić, następnie połamać wg zaznaczonych wcześniej linii. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂