Najpopularniejsza potrawa kuchni meksykańsko — teksańskiej. Kusi aromatem, wybornie smakuje i syci. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Świetna dla całej rodziny i gwarantowany hit każdej imprezy.

Chili con carne to nic innego jak intensywnie przyprawione wołowe mięso mielone z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli i pomidorów, kuminu, cebuli i czosnku. Dobrze smakują z podpieczoną tortillą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasolki
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka miodu/cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml bulionu/soku pomidorowego — opcjonalnie

Wykonanie:

  • obraną, pokrojoną w piórka cebulę i czosnek zeszklić na dużej patelni, dodać przyprawy, następnie dodać mięso i cały czas mieszając rozbijać łopatką grudki mięsa, przysmażyć na rumiano. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i papryczki chili
  • podlać pomidorami z puszki, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem około 20 minut
  • fasolę z puszki wyłożyć z puszki na sitko i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do zawartości patelni i dusić razem jeszcze około 5 minut. W razie potrzeby podlać bulionem lub sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  • podawać z ryżem lub bagietką 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *