Najpopularniejsza potrawa kuchni meksykańsko — teksańskiej. Kusi aromatem, wybornie smakuje i syci. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Świetna dla całej rodziny i gwarantowany hit każdej imprezy.
Chili con carne to nic innego jak intensywnie przyprawione wołowe mięso mielone z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli i pomidorów, kuminu, cebuli i czosnku. Dobrze smakują z podpieczoną tortillą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 puszki czerwonej fasolki
- 1 czerwona papryka
- 1-2 papryczki chili
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka miodu/cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 150 ml bulionu/soku pomidorowego — opcjonalnie
Wykonanie:
- obraną, pokrojoną w piórka cebulę i czosnek zeszklić na dużej patelni, dodać przyprawy, następnie dodać mięso i cały czas mieszając rozbijać łopatką grudki mięsa, przysmażyć na rumiano. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i papryczki chili
- podlać pomidorami z puszki, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem około 20 minut
- fasolę z puszki wyłożyć z puszki na sitko i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do zawartości patelni i dusić razem jeszcze około 5 minut. W razie potrzeby podlać bulionem lub sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem
- podawać z ryżem lub bagietką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂