Caponata to słodko-kwaśne warzywne danie z kuchni sycylijskiej, w roli głównej z bakłażanem i pomidorami. Dodatki różne w zależności od regionu: czarne oliwki, papryka, kapary, fileciki anchois, fenkuł, orzeszki pinii, migdały i seler naciowy. Na zimno świetne przystawka, na gorąco z ryżem lub makaronem szybkie danie obiadowe.
Tak przygotowanym bakłażanem z ciabattą i szklaneczką czerwonego wina delektują się Sycylijczycy. Bigosik bakłażanowy podałam z ryżem i potraktowałam jako szybkie danie obiadowe. Zamiast świeżych pomidorów użyłam tych z puszki. Do bigosu użyłam bardzo poręcznej i praktycznej odmiany bakłażana, o długich i wąskich owocach i jasnofioletowej skórce. Trzeba wiedzieć, że wszystkie odmiany w tym kolorze nie posiadają charakterystycznej goryczki dla bakłażana.
Składniki na 2 porcje:
- 2-4 bakłażany
- 1 puszka krojonych pomidorów/ zamiennie 4 świeże pomidory
- 1 papryka — opcjonalnie
- czarne oliwki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta cukru
- świeże oregano
- 2 łyżki oleju/oliwy
Wykonanie:
- bakłażany pokroić w dużą kostkę, posolić, odstawić na kilka minut, by zwilgotniał (obsmażysz go wówczas na niewielkiej ilości tłuszczu). Obsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano
- w rondlu podgrzać drugą łyżkę oleju i podsmażyć obraną i rozdrobnioną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, na koniec dodać pomidory z puszki lub świeże pokrojone w kostkę. Dusić około 10 minut, następnie dodać podsmażone bakłażany, wszystkie pozostałe przyprawy i dusić kolejne kilka minut
- w międzyczasie ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu. Podawać bakłażana z posiekanymi świeżymi ziołami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂