Kto pamięta bułeczki z pieczarkami z ulicznej budki? Prawie 30 lat temu obok zapiekanek to był nasz najpopularniejszy fast food. Uwielbiałam te buły! Ciepłe, chrupiące, pełne aromatycznych pieczarek. Bez trudu przygotujesz je samodzielnie w domowym zaciszu. Super smaczna przekąska, idealne na drugie śniadanie lub kolację. Znikają w okamgnieniu, są pyszne!

Upiekłam bułki w całości na mleku, ciasto jest wówczas delikatniejsze. Możesz jednak mleko całkowicie wyeliminować z przepisu, wtedy upieczesz bułki bez laktozy lub wymieszać pół na pół z wodą.

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki orkiszowej jasnej
  • 220 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka miodu/cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • 500-600 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  • obraną, pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Posolić, oprószyć pieprzem. Odstawić, by wystygły
  • mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć drożdże. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się do brzegów misy ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 12 kawałków o średniej wadze 70 g. Uformować kulki. Każdą kolejno rozpłaszczyć, na środek układać po 1 łyżce farszu, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Odkładać na blaszkę złączeniem do dołu wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć do wykończenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180* C 20-23 minuty, do zrumienienia 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *