Kto pamięta bułeczki z pieczarkami z ulicznej budki? Prawie 30 lat temu obok zapiekanek to był nasz najpopularniejszy fast food. Uwielbiałam te buły! Ciepłe, chrupiące, pełne aromatycznych pieczarek. Bez trudu przygotujesz je samodzielnie w domowym zaciszu. Super smaczna przekąska, idealne na drugie śniadanie lub kolację. Znikają w okamgnieniu, są pyszne!
Upiekłam bułki w całości na mleku, ciasto jest wówczas delikatniejsze. Możesz jednak mleko całkowicie wyeliminować z przepisu, wtedy upieczesz bułki bez laktozy lub wymieszać pół na pół z wodą.
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki orkiszowej jasnej
- 220 ml mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżka miodu/cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
Składniki na farsz:
- 500-600 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- obraną, pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Posolić, oprószyć pieprzem. Odstawić, by wystygły
- mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć drożdże. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się do brzegów misy ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 12 kawałków o średniej wadze 70 g. Uformować kulki. Każdą kolejno rozpłaszczyć, na środek układać po 1 łyżce farszu, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Odkładać na blaszkę złączeniem do dołu wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć do wykończenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia
- wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180* C 20-23 minuty, do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂