Sezon truskawkowy w pełni, warto wykorzystać je do upieczenia maleńkich, uroczych słodkości. Proponuję pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki z zatopioną truskawką w środku. Bardzo proste do przygotowania, na bazie puszystego ciasta ucieranego. Nie jest to tradycyjne ciasto muffinkowe — wymieszać mokre i suche składniki, potrzeba kilku minut, by utrzeć masło z cukrem. Świetne na letnią porę, do zabrania na wycieczkę lub na imprezę pod chmurką.
Babeczki będą bardziej treściwe, gdy podasz je z frostingiem z białego serka. Zapraszam do przepisu!
Składniki na 12 muffinek:
- 100 g masła
- 100 g cukru/ksylitolu
- 2 jajka
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 ml mleka
- 12 truskawek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem na puszystą, jasną masę. Dodawać po jednym jajku, miksując za każdym razem bardzo dokładnie
- dodawać porcjami odważone i wymieszane razem suche składniki na zmianę z mlekiem
- dołki w blaszce wyłożyć papierowymi foremkami na muffinki, następnie napełnić je ciastem. W środek każdej muffinki wcisnąć po 1 odszypułkowanej truskawce.
- piec w 200`C 20 minut
- podawać posypane cukrem/ksylitolem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂