Budyniowe babeczki z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, warto wykorzystać je do upieczenia maleńkich, uroczych  słodkości. Proponuję pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki z zatopioną truskawką w środku. Bardzo proste do przygotowania, na bazie puszystego ciasta ucieranego. Nie jest to tradycyjne ciasto muffinkowe — wymieszać mokre i suche składniki, potrzeba kilku minut, by utrzeć masło z cukrem. Świetne na letnią porę, do zabrania na wycieczkę lub na imprezę pod chmurką.

Babeczki będą bardziej treściwe, gdy podasz je z frostingiem z białego serka. Zapraszam do przepisu!

Składniki na 12 muffinek:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru/ksylitolu
  • 2 jajka
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 12 truskawek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem na puszystą, jasną masę. Dodawać po jednym jajku, miksując za każdym razem bardzo dokładnie
  • dodawać porcjami odważone i wymieszane razem suche składniki na zmianę z mlekiem
  • dołki w blaszce wyłożyć papierowymi foremkami na muffinki, następnie napełnić je ciastem. W środek każdej muffinki wcisnąć po 1 odszypułkowanej truskawce. 
  • piec w 200`C 20 minut
  • podawać posypane cukrem/ksylitolem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *