Brukselka z pieczarkami z patelni

Brukselka z pieczarkami smakuje wybornie. Wiem, że niestety nie wszyscy uwielbiają te super zdrowe mini kapustki. My uwielbiamy i na moim blogu znajdziesz wiele smakowitych przepisów z brukselką.

Do kolekcji dołączam nowy przepis, który szczególnie polecam brukselkowym sceptykom celem oswojenia. Brukselka z pieczarkami może być smacznym, zimowym dodatkiem do drugiego dania lub z ulubioną kaszą stanowić smaczny, syty posiłek wegetariański.

Zaserwuj rodzince niebanalny obiad, polecam!

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

Przygotowanie:

  • brukselkę umyć, usunąć zwiędłe listki i podciąć korzonki. Ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut. Odcedzić, ostudzić
  • pieczarki oczyścić, pokroić na połówki, bądź ćwiartki
  • na patelni zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, dołożyć pieczarki, przesmażyć razem. Dodać przyprawy, brukselkę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem kilka minut
  • na koniec wmieszać kaszę gryczaną, by się zagrzała

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *