Brukselka z pieczarkami smakuje wybornie. Wiem, że niestety nie wszyscy uwielbiają te super zdrowe mini kapustki. My uwielbiamy i na moim blogu znajdziesz wiele smakowitych przepisów z brukselką.
Do kolekcji dołączam nowy przepis, który szczególnie polecam brukselkowym sceptykom celem oswojenia. Brukselka z pieczarkami może być smacznym, zimowym dodatkiem do drugiego dania lub z ulubioną kaszą stanowić smaczny, syty posiłek wegetariański.
Zaserwuj rodzince niebanalny obiad, polecam!
Składniki:
- 500 g brukselki
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- 200 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
Przygotowanie:
- brukselkę umyć, usunąć zwiędłe listki i podciąć korzonki. Ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut. Odcedzić, ostudzić
- pieczarki oczyścić, pokroić na połówki, bądź ćwiartki
- na patelni zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, dołożyć pieczarki, przesmażyć razem. Dodać przyprawy, brukselkę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem kilka minut
- na koniec wmieszać kaszę gryczaną, by się zagrzała
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂