Biała rzodkiew z czarnym sezamem

Biała rzodkiew szczególnie polecana jest w okresie jesienno-zimowym. Ma bowiem właściwości bakteriobójcze pomocne w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Poza tym można zajadać się nią do woli, jest wyjątkowo niskokaloryczna, w 100 g ma zaledwie 12 kcal i na dodatek jest bardzo zdrowa.

Jej wyjątkowe właściwości zdrowotne potęguje dodatek czarnego sezamu (wit, A, E, grupy B, magnez, żelazo, wapń, potas i wiele innych), a zjedzona na surowo, bez obróbki termicznej zachowa wszystkie cenne składniki dla naszego zdrowia. Surówka z białej rzodkwi przez dodatek czarnego sezamu zyskała dodatkowo bardzo intrygujący wygląd. Smaczna i zdrowa, zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • 1 średnia biała rzodkiew
  • 1-2 łyżeczki czarnego sezamu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu

Wykonanie:

  • białą rzodkiew obrać i za pomocą obieraka do warzyw pociąć w cienkie, długie paski. Posolić i odstawić na 10-15 minut. Puści sporo wody, wodę odlać
  • sok z cytryny połączyć z octem ryżowym i syropem z agawy
  • odsączoną rzepę polać przygotowanym sosem i posypać uprzednio uprażonym, bądź nieuprażonym czarnym sezamem 

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI: 
Poddaję pod rozwagę kwestię prażenia sezamu. Są różne opinie na ten temat: jedni twierdzą, że obróbka termiczna niszczy ich drogocenne i wrażliwe na temperaturę składniki odżywcze. Inni zalecają prażenie, bo powoduje to, potrawa staje się „ciepła” jang. Natomiast u witarian obróbka termiczna powyżej 42`C w ogóle nie wchodzi w rachubę. Wybór należy do Ciebie. Dodam tylko, iż uprażone ziarenka czarnego sezamu zyskują bardzo na smaku i aromacie. Prażenie wydobywa z nich cały aromat i słodko-orzechowy posmak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *