Badridżani — bakłażany po gruzińsku to bardzo popularna przekąska w tym kraju, a jaka pyszna! Nic dziwnego, skoro Gruzja szczyci się ponad 300 bakłażanowymi przepisami. Roladki z bakłażana z pastą orzechową polecam szczególnie. Bakłażanowe zawijasy są sycące i bardzo aromatyczne, a całość orzeźwia dodatek pestek granatu. Można je przygotować wcześniej, są wtedy jeszcze smaczniejsze, bo smaki się przegryzą. Cudowna letnia przekąska, zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 szklanki wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- pestki z 1/2 granatu do podania
Przygotowanie:
- pokroić bakłażana w cienkie plastry, posolić z obu stron i odstawić, aż się „spoci”. Dzięki temu zabiegowi nie tylko pozbawisz go goryczki, ale podczas smażenia nie będzie chłonął tłuszczu jak gąbka
- orzechy zmielić w malakserze pozostawiając nieco większe grudki. Dodać czosnek, kolendrę roztartą w moździerzu, sól, pieprz i zmiksować do uzyskania konsystencji pasty
- usmażyć osuszone z nadmiru wilgoci plastry bakłażana z obu stron na rumiano. Odłożyć na papierowy ręcznik i ostudzić
- na każdy plasterek nakładać po 1 łyżeczce pasty i zrolować w roladkę
- podawać posypane pestkami granatu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂