Sernik z frużeliną z czarnej porzeczki

Sernik z frużeliną z czarnej porzeczki jest nietuzinkowy, orzeźwiający i pyszny. Na pewno przełamuje sernikową nudę i dzięki czarnej porzeczce wprowadza odrobinę dodatkowych wartości odżywczych.

Frużelina porzeczkowa wylądowała i na dole sernika, na ciasteczkowym spodzie i wieńczy górę sernika wzmocniona listkiem żelatyny.

Masa serowa jest idealnie kremowa. Serniczek miał niebywałe wzięcie. Wam też na pewno posmakuje, polecam!

Składniki na spód:

  • 170 g ciasteczek owsianych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera z wiaderka
  • 200 g jogurtu
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1 budyń waniliowy

Składniki na frużelinę z czarnej porzeczki:

  • 400 g mrożonej czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej

Dodatkowo: 1 listek żelatyny/1 łyżeczka + 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  • ciasteczka zblendować z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać  na dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie i ubić. Odstawić do lodówki do stężenia
  • mrożoną porzeczkę umieścić w rondelku, podlać wodą, dodać cukier i podgrzewać, aż lekko zacznie się rozpadać. Rozbełtać 1 łyżeczkę mączki ziemniaczenej w kilku łyżkach zimnej wody i wymieszać z gorącą porzeczką. Zagotować i odstawić do ostudzenia
  • ser zmiksować z jogurtem, śmietanką, cukrem i wbijać po jednym jajku. Mieszać mikserem tylko do połączenia składników. Na koniec przesiać przez sitko do masy serowej budyń
  • na ciasteczkowy spód ułożyć kupki frużeliny porzeczkowej i wylać masę serową
  • piec 15 minut w 175*C, następnie 60 minut w 160*C. Na dole piekarnika ustawić miseczkę z gorącą wodą
  • resztę frużeliny ponownie podgrzać  i wymieszać z 1 listkiem żelatyny namoczonym uprzednio w zimnej wodzie
  • na przestudzonym serniku rozprowadzić frużelinę porzeczkową

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *