Sernik z frużeliną z czarnej porzeczki jest nietuzinkowy, orzeźwiający i pyszny. Na pewno przełamuje sernikową nudę i dzięki czarnej porzeczce wprowadza odrobinę dodatkowych wartości odżywczych.
Frużelina porzeczkowa wylądowała i na dole sernika, na ciasteczkowym spodzie i wieńczy górę sernika wzmocniona listkiem żelatyny.
Masa serowa jest idealnie kremowa. Serniczek miał niebywałe wzięcie. Wam też na pewno posmakuje, polecam!
Składniki na spód:
- 170 g ciasteczek owsianych
- 40 g masła
Składniki na masę serową:
- 500 g sera z wiaderka
- 200 g jogurtu
- 120 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- 3 łyżki ksylitolu/cukru
- 1 budyń waniliowy
Składniki na frużelinę z czarnej porzeczki:
- 400 g mrożonej czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki ksylitolu/cukru
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
Dodatkowo: 1 listek żelatyny/1 łyżeczka + 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- ciasteczka zblendować z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie i ubić. Odstawić do lodówki do stężenia
- mrożoną porzeczkę umieścić w rondelku, podlać wodą, dodać cukier i podgrzewać, aż lekko zacznie się rozpadać. Rozbełtać 1 łyżeczkę mączki ziemniaczenej w kilku łyżkach zimnej wody i wymieszać z gorącą porzeczką. Zagotować i odstawić do ostudzenia
- ser zmiksować z jogurtem, śmietanką, cukrem i wbijać po jednym jajku. Mieszać mikserem tylko do połączenia składników. Na koniec przesiać przez sitko do masy serowej budyń
- na ciasteczkowy spód ułożyć kupki frużeliny porzeczkowej i wylać masę serową
- piec 15 minut w 175*C, następnie 60 minut w 160*C. Na dole piekarnika ustawić miseczkę z gorącą wodą
- resztę frużeliny ponownie podgrzać i wymieszać z 1 listkiem żelatyny namoczonym uprzednio w zimnej wodzie
- na przestudzonym serniku rozprowadzić frużelinę porzeczkową
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂