Aromatyczne i pachnące cynamonem bułeczki — naprawdę trudno im się oprzeć. W całości upieczone z mąki orkiszowej, w tym połowę stanowi mąka orkiszowa pełnoziarnista. Doskonały przepis dla tych, którzy zrezygnowali z mąki pszennej w swojej kuchni.
Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne, łatwe do wałkowania i formowania. Nie szukaj specjalnej okazji, po prostu je upiecz. Idealne na śniadanie, do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek.
Składniki na 12-14 sztuk:
- 420 g mąki orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista)
- 160 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 op. suchych drożdży
- 50 g masła
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki cynamonu
Wykonanie:
- wlać mleko do rondelka, dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i lekko podgrzać
- do misy robota odważyć obie mąki, dodać cukier, sól, drożdże, następnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem, wyrabiać ciasto hakiem. W międzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać około 8 minut do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i powtórnie zagnieść. Podsypać blat mąką i wywałkować ciasto na prostokąt 25-30 cm x 60 cm
- rozpuścić masło, a cukier wymieszać z cynamonem
- rozwałkowane ciasto posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem z cynamonem. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Zwinięty rulon pociąć na 6 cm kawałki. Każdy kawałek dokładnie w środku przycisnąć np. rączką drewnianej łyżki, żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia
- przed pieczeniem posmarować pozostałym masłem bądź żółtkiem wymieszanym z 2. łyżkami mleka. Piec 22-25 minut w 180`C. Studzić na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂