Gulasz cielęcy to super propozycja na świąteczny obiad dla całej rodzinki. Cielęcina jest najdelikatniejszym mięsem tak mięciutkim, że dosłownie rozpływa się w ustach. Do gulaszu dodałam pieczarki i gałązki świeżego tymianku.
Gulasz podałam z kluskami śląskimi czerwoną kapustą.
Składniki:
- 500-600 g karkówki cielęcej
- 300 g małych pieczarek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
- czerwona papryka w proszku
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- 1 cebula
- bulion/woda
Przygotowanie:
- umyte, osuszone mięso pokroić w 2 cm kostkę. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Na koniec dodać rozdrobniony czosnek
- podsmażone mięso i cebulę przełożyć do rondla. Podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości, około 1,5 godziny
- 15 minut pod koniec dodać przekrojone na połówki lub ćwiartki pieczarki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂