Oto następna propozycja spätzli pełnoziarnistych. Tym razem z mąki orkiszowej i grysiku orkiszowego. Również smakowite, lecz bardziej dla wielbicieli trochę twardszych kluseczek. Nam z mężem bardzo smakowały.
Składniki na 3 porcje:
- 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 125 g grysiku z mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 duże jaja
- 150 ml wody mineralnej, zwykłej lub mleka (dałam wodę)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wyrobić na gładką, jednolitą masę. Zrobić to przy pomocy miksera lub ręcznie, wtedy najlepiej drewnianą łyżką. Robię to łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
- Przecierać do garnka z posoloną, gotującą się wodą przez sitko do spätzli, gdy wypłyną gotować jeszcze kilka minut, aż urosną. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂