Szpecle orkiszowe pełnoziarniste

Oto następna propozycja spätzli pełnoziarnistych. Tym razem z mąki orkiszowej i grysiku orkiszowego. Również smakowite, lecz bardziej dla wielbicieli trochę twardszych kluseczek. Nam z mężem bardzo smakowały.

Składniki na 3 porcje:

  • 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 125 g grysiku z mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 duże jaja
  • 150 ml wody mineralnej, zwykłej lub mleka (dałam wodę)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki wyrobić na gładką, jednolitą masę. Zrobić to przy pomocy miksera lub ręcznie, wtedy najlepiej drewnianą łyżką. Robię to łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
  • Przecierać do garnka z posoloną, gotującą się wodą przez sitko do spätzli, gdy wypłyną gotować jeszcze kilka minut, aż urosną. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *