Pieczone udka kurczaka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Niewiele się napracujesz, a jak smakuje taki obiadek.
Mięso kurczaka jest lekkostrawne, zawiera dużo bardzo dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo udka z kurczaka to spora dawka witaminy B2 i cynku. Udka upieczone w piekarniku są soczyste, a skórka chrupiąca. Tak przygotowane mięso będzie na pewno zdrowsze.
Do zamarynowania mięsa zamiast gotowych mieszanek użyj własnej (przepis na blogu) lub oddzielnie pakowanych kupnych przypraw. Mieszanki przyprawowe zawierają sporo niepotrzebnych i niechcianych dodatków.
Rozmaryn i masło dodatkowo aromatyzuje mięso.
Składniki:
- 4 ekologiczne uda kurczaka
- 250 g małych pieczarek
- 1- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz z młynka
- 1 łyżka masła
- 1-2 gałązki rozmarynu
- 3-4 łyżki wrzątku lub bulionu
Wykonanie:
- udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obciąć nadmiary skóry i tłuszczu, odrzucić
- kurczaka natrzeć oliwą i przyprawami. Zafoliować naczynie i ustawić w lodówce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny
- wstawić udka do piekarnika nagrzanego do 220`C skórą do dołu, w połowie pieczenia obrócić. Obłożyć mięso rozmarynem i wiórkami masła. Na dno naczynia żaroodpornego wlać wrzątek. Piec około 45-60 minut, do zrumienienia. W trakcie pieczenia podlać kilkukrotnie mięso powstałym sosikiem. 20-30 minut pod koniec pieczenia dołożyć pieczarki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂