Remoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe.
Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw, ale jest ich ozdobą. Jeśli do przygotowania sosu użyjesz gotowego majonezu, zrobisz go w kilka chwil.
Dodatkowo sos odchudziłam i połowę majonezu zastąpiłam gęstym jogurtem greckim. Na smaku nic nie stracił, a jest dużo lżejszy i mamy sosik prawie fit!
Bardzo przydatny w okresie grillowym!
Składniki:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- posiekany koperek
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych
Wykonanie:
- posiekać koperek, kapary i ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę
- wymieszać majonez z jogurtem greckim, dodać posiekane kapary, ogórki i koperek. Doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem
- przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂