Jak ogromne znaczenie w kuchni mają sosy, nie trzeba nikogo przekonywać. Francuzi słusznie nazywają je „poezją kuchni”. I chociaż nie są daniem samodzielnym, a tylko akompaniującym, to właśnie one bardzo często decydują o smaku i aromacie potrawy. Nawet najprostsza potrawa dzięki dobrze dobranemu i smacznemu sosowi może stać się daniem niezwykle atrakcyjnym.
I choć dietetycy często kręcą nosem, mówiąc, że nie są najzdrowsze, nie przejmujmy się. Smaczny sos można zrobić bez niezdrowej zasmażki, a zamiast kubka śmietany użyć jogurtu lub w ogóle go nie zabielać tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do włoskiej pasty.
Składniki na I wariant:
- 1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka domowej przyprawy do sosu pomidorowego
Wykonanie:
- Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy, dodać 1 łyżkę przyprawy i krótko poddusić.
- Dodać pomidory z puszki, zagotować. Przykryć i dusić 5 minut.
- W międzyczasie w osolonej wodzie zagotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
- Odcedzić i połączyć z sosem.
- Posypać startym parmezanem.
Smacznego!
Składniki na II wariant:
- 1 puszka krojonych pomidorów – 400 g
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy lub masła ghee
Gdy nie posiadamy przyprawy, do sosu dodać:
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii lub tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- odrobina pieprzu
- 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
Wykonanie sosu:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w rondelku, w którym przygotujemy sos na 2 łyżkach masła.
- Dołożyć pomidory z puszki. Puszkę napełnić do połowy wodą i popłukać, żeby się nic nie zmarnowało i wlać całość do sosu. Dodać przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut.
- Całość zblendować na gładki krem. Sos nie wymaga ani zagęszczania, ani zasmażki, zagęszczają go po prostu same pomidory.
- Jeśli ktoś lubi sos zabielany, można dodać 2 łyżki jogurtu greckiego. Jogurt dodać po zestawieniu z ognia i wymieszać trzepaczką balonową.
Sos jest niezwykle aromatyczny i pasuje praktycznie do wszystkich mięs, gołąbków, klusek.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂