Sok z aronii na miodzie

Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Gdyby miała lepszy marketing, przebiłaby zapewne popularnością osławione owoce goji i acai. Choć uprawiana w Polsce na masową skalę nie jest zbyt popularna. Na surowo cierpka, gorzkawa w smaku faktycznie nie zachwyca. Owoce należy najpierw przemrozić i po przetworzeniu jest już naprawdę smaczna!

Na pewno sok przygotowany w domu jest o wiele wartościowszy od sklepowego, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania. Posłodzony miodem dużo smaczniejszy od wersji z cukrem, poza tym miód wnosi dodatkową porcję antyoksydantów do soku.

Sok z aronii warto mieć cały rok. Ma niezwykle kompleksowy, dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. To antidotum na wszystkie choroby cywilizacyjne i schorzenia oczu. Ma niespotykaną ilość antyoksydantów, dlatego sok z aronii zachowuje różową barwę nawet po stukrotnym rozcieńczeniu. Aronia to prawdziwy polski superfoods!

Nie jestem zwolenniczką soków owocowych, uważam, że najwartościowsze są całe owoce, w przetworach również. Jedyny wyjątek czynię dla aronii, to jedyny sok, który zapełnia moje półki w piwnicy.  Sok przygotowuję bardzo tradycyjnie, ale oczywiście pracę bardzo usprawni sokownik.

Składniki na około 2 l soku:

  • 1,5 kg aronii
  • 1,5 l wody
  • 400 g miodu
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • aronię dokładnie umyć, następnie obrać, zapakować i wstawić do zamrażarki na 48 godzin
  • przełożyć do garnka, rozmrozić, zalać wodą tak, by pokryła owoce i rozpocząć podgrzewanie. Po około 15 minutach jak aronia nieco zmięknie potraktować owoce np. tłuczkiem do ziemniaków. Podgrzewać jeszcze 5-10 minut
  • po tym czasie przecedzić aronię i odlać sok. W ciepłym jeszcze soku rozpuścić miód, już bez podgrzewania na ogniu. Na końcu dodać sok z cytryny
  • sok rozlać do wyparzonych butelek. Osuszyć brzegi butelek i zakręcić suchymi nakrętkami
  • butelki ustawić w kociołku z ciepłą wodą, wyścielonym papierowymi ręcznikami. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości butelek. Pasteryzować 20 minut. Po pasteryzacji dokręcić nakrętki
  • przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu
PRZECZYTAJ  Sok marchwiowo-ananasowy

UDANYCH PRZETWORÓW!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *