Zupa fasolowa z podsmażaną brukselką i pieczarkami

Zupa fasolowa w połączeniu z brukselką i ciemnymi pieczarkami jest idealna, szczególnie zimową porą. Gęsta i pożywna, bo bogata w składniki mineralne, posmakuje każdemu.

Do przygotowania zupy użyłam mrożonej brukselki, także problem goryczki został wyeliminowany. Część brukselki została zmiksowana z fasolą, a pozostała podsmażona i dodana na koniec razem z pieczarkami. Jest pyszna.

Zupę przygotujesz błyskawicznie, jeśli użyjesz fasolki z puszki. Polecam!

Składniki:

  • 250 g białej fasolki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 350 g mrożonej brukselki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • około 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 g ciemnych pieczarek
  • 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie:

  • fasolkę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę z moczenia, zalać świeżą wodą i gotować z listkiem laurowym około 45 minut, w zależności od wielkości fasoli (wg przepisu na opakowaniu)
  • obrać cebulę i czosnek, posiekać. Rozmrożoną wcześniej brukselkę przeciąć na połówki, większe kapustki na ćwiartki. Część odłożyć  do przysmażenia. Razem z cebulą i czosnkiem przysmażyć na łyżce oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Zalać bulionem i zagotować. Odcedzić fasolkę, dodać do garnka, część odłożyć. Gotować brukselkę z fasolką około 15 minut
  • pieczarkom pociąć trzonki, pokroić w plasterki. Posmażyć na łyżce oleju razem z odłożonymi brukselkami przez około 3-4 minuty. Skropić sosem sojowym i dusić na patelni kolejne kilka minut, aż brukselki zmiękną
  • zupę zmiksować. Dodać kurkumę, musztardę, przyprawić solą i pieprzem. Rozlać na talerze, wyłożyć przysmażoną brukselkę z pieczarkami. Poza dietą przybrać śmietaną lub jogurtem greckim posypać posiekanym szczypiorkiem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *