Domowa nutella to prostota i doskonały orzechowy smak. Wystarczy kilka składników, dobry blender i zdrowsza, domowa wersja gotowa. Zachwyci wszystkie dzieci — te duże i małe.

Jeśli dokładnie przeczytasz etykietę sklepowej nutelli, szybko porzucisz myśl o jej zakupie. Jej skład to głównie cukier i olej palmowy, czyli mnóstwo kalorii, a składników odżywczych jak na lekarstwo. Najlepszy krem orzechowo-czekoladowy bez trudu przygotujesz w domu. Tą pychotką częstuję dzisiaj w dniu ich święta wszystkie dzieci.

Nutella to dobry produkt wyjściowy do produkcji domowych wypieków, deserów, lodów i kremów. Możesz wyjadać słodki krem prosto ze słoiczka, ale z umiarem – 100 g orzechów laskowych to prawie 700 kcal i sporo tłuszczu. Pomimo tego, iż tłuszcz z orzechów laskowych nie tuczy, a wręcz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej (zapobiega powstawaniu „oponki”), lepiej zachować umiar.

Domowa nutella ma świetną konsystencję i łatwo się smaruje.

Składniki:

  • 200 g orzechów laskowych – 1 szklanka
  • około 200 ml mleka kokosowego
  • 30 g oleju kokosowego – 1 łyżka
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek ksylitolu/miodu

Wykonanie:

  • orzechy laskowe podprażyć na patelni lub w piekarniku w 200`C przez 10 minut, tak by skórka łatwo się obłuszczyła. Orzechy przełożyć na ściereczkę i pocierając zawartością ściereczki pozbawić je skórki. Ze wszystkich orzechów skórka ani tak nie zejdzie, ale to nic nie szkodzi
  • orzechy wsypać do kielicha blendera dołożyć kakao, mleko kokosowe, olej kokosowy i ksylitol. Miksować do pożądanej konsystencji. Ilość mleka jest orientacyjna, ponieważ zależy to od jego gęstości. Najlepiej dodawać mleko na raty i sprawdzać konsystencję kremu. Dodatek słodzika jest również uzależniony od preferencji smakowych i jakości kakao. Mocne kakao daje wyraźny czekoladowy smak, ale wymaga sporego dosłodzenia
  • krem umieścić w wyparzonym słoiczku i używać wg potrzeby

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *