Naleśniki jarmużowe to drugie z kolei, po szpinakowych, naleśniki w kolorze zielonym. Są całkowicie neutralne w smaku, dlatego idealnie smakują zarówno w wydaniu wytrawnym jak i na słodko, a wnoszą do naszej diety wiele dodatkowych wartości odżywczych.
Proponuję wydanie wytrawne, naleśniki cienko posmarowałam twarożkiem ze szczypiorkiem i wypełniłam podsmażonymi z cebulką kurkami. Naleśniki miały niebywałe powodzenie, polecam!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 ml mleka
- 150 ml wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- 2 garście jarmużu
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Składniki na nadzienie:
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 1 twarożek np. Almette
- szczypiorek
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- jarmuż umyć, przebrać, odkroić gruby nerw liściowy i rozdrobnić. Zmiksować z mlekiem. Połączyć z resztą składników na ciasto naleśnikowe, wymieszać mikserem na jednolitą masę bez grudek i odstawić na 30 minut. Usmażyć
- oczyścić kurki z listków, igiełek i piasku. Sprytny sposób na oczyszczenie kurek znajdziesz na blogu
- cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki i podsmażać około 5 minut, do odparowania nadmiaru wody. Na końcu dodać sól i pieprz
- twarożek wymieszać ze szczypiorkiem i posolić do smaku
- naleśniki smarować twarożkiem, następnie wykładać porcję przygotowanych grzybów, dowolnie zwijać
- przed podaniem podsmażyć na patelni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂