Zielone naleśniki jarmużowe z kurkami

Naleśniki jarmużowe to drugie z kolei, po szpinakowych, naleśniki w kolorze zielonym. Są całkowicie neutralne w smaku, dlatego idealnie smakują zarówno w wydaniu wytrawnym jak i na słodko, a wnoszą do naszej diety wiele dodatkowych wartości odżywczych.

Proponuję wydanie wytrawne, naleśniki cienko posmarowałam twarożkiem ze szczypiorkiem i wypełniłam podsmażonymi z cebulką kurkami. Naleśniki miały niebywałe powodzenie, polecam!

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 garście jarmużu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Składniki na nadzienie:

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 twarożek np. Almette
  • szczypiorek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • jarmuż umyć, przebrać, odkroić gruby nerw liściowy i rozdrobnić. Zmiksować z mlekiem. Połączyć z resztą składników na ciasto naleśnikowe, wymieszać mikserem na jednolitą masę bez grudek i odstawić na 30 minut. Usmażyć
  • oczyścić kurki z listków, igiełek i piasku. Sprytny sposób na oczyszczenie kurek znajdziesz na blogu
  • cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki i podsmażać około 5 minut, do odparowania nadmiaru wody. Na końcu dodać sól i pieprz
  • twarożek wymieszać ze szczypiorkiem i posolić do smaku
  • naleśniki smarować twarożkiem, następnie wykładać porcję przygotowanych grzybów, dowolnie zwijać
  • przed podaniem podsmażyć na patelni

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *