Brokuł to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw. Posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne, chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, chroni nasze oczy (luteina i zeaksantyna!), reguluje poziom cukru we krwi. Jest doskonałym źródłem błonnika, który pozwala zachować szczupłą sylwetkę. W rankingu warzyw pod względem mocy przeciwdziałania rakowi brokuł zajmuje I miejsce.
To wszystko za sprawą sulforafanu — bardzo silnego przeciwutleniacza. Warzywo zachowuje wszystkie antyrakowe właściwości tylko w stanie surowym!!!
Gotowanie niszczy bowiem myrozynazę — enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu. Dopuszczalna temperatura to 76`C, także ewentualnie można ugotować brokuła na parze, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Tyle najnowsze doniesienia naukowe.
Mało kto pokusi się o zjedzenia brokuła na surowo, ale w postaci pesto zje brokuła już każdy i poprosi o dokładkę. Surowy brokuł zmiksowany z orzechami włoskimi, olejem i kilkoma przyprawami jest po prostu pyszny. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć każdych innych lub migdałów. Pesto brokułowe to świetna pasta na kanapki. Z jego udziałem przygotujesz błyskawiczny obiad z makaronem.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oleju + jeszcze trochę
- skórka otarta z 1 cytryny bio
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- brokuła umyć i wyciąć z głąba zielone różyczki
- do kielicha blendera wrzucić różyczki brokuła, orzechy włoskie, obrany ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, imbir i wlać olej. Zmiksować do pożądanej konsystencji, a gdyby miksowanie szło opornie dolać jeszcze odrobinę oleju
- pesto doprawić do smaku solą, pieprzem i skórką otartą z 1 cytryny
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂