Falafel — smażone kotleciki lub kulki z przyprawionej ciecierzycy, typowy barowy fast food z krajów arabskich. Ta bardzo aromatyczna przekąska to świetna alternatywa kebaba podanego w picie. Najpopularniejsza wegańska potrawa z Bliskiego Wschodu.
Orientalny przysmak bez trudu przygotujesz w domu, wystarczy poznać kilka trików. Domowe falafle są chrupiące z zewnątrz, a środek mają delikatny, wręcz aksamitny i pachną przyprawami. Falafla zawsze przygotowujemy z surowej, wcześniej namoczonej przez noc ciecierzycy. Gotowana z puszki nie wchodzi w grę.
Namoczoną ciecierzycę najlepiej zmielić w maszynce do mięsa. Dodatek sody nie tylko spulchni masę, ale przyspieszy smażenie kotlecików. Formowanie falafli bardzo ułatwia specjalna maszynka. Korzystając z niej, należy formować masę z lekką górką, nie na płasko, wówczas środek kotlecika pozostanie bardzo delikatny. To są najważniejsze wskazówki, by cieszyć się smakiem smacznego, udanego falafla. Skorzystałam z porad kucharza — amatora z Palestyny. Polecam!
Składniki:
- 300 g ciecierzycy
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki wiśni wonnej (mahlep)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i mięty
- 1 łyżka mąki — opcjonalnie
- 1/2 litra oleju do smażenia
Przygotowanie:
- ciecierzycę zalać zimną wodą i pozostawić przez noc do napęcznienia
- ciecierzycę odcedzić na sitku
- obrać cebulę i czosnek
- ciecierzycę, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy zmielić w maszynce do mięsa. Ewentualnie niezmielone przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Masę odstawić przynajmniej na 1 godzinę
- rozgrzać olej
- formować falafle. Naciągnąć sprężynkę maszynki, nałożyć porcje masy przyciskając, by kotlecik się zlepił. Zwolnić sprężynkę i uwolnić falafla. Każdorazowo maszynkę zanurzyć w wodzie i formować kolejne kotleciki. Jeśli formujesz ręcznie, a masa jest za mokra dodaj łyżkę mąki
- falafle smażyć po 1 minucie z każdej strony, do zrumienienia. Usmażone wyławiać drucianą łyżką cedzakową i odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podawać w picie, z sosem tahini i dużą ilością ulubionych warzyw
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂