Marchewkowa zupa krem z fenkułem i pianką

Zupa z marchewki — rozgrzewająca, sycąca i smaczna, w dodatku lekka i bardzo zdrowa, bo ugotowana na bulionie warzywnym. Kolor zupy poprawi samopoczucie i doda Ci energii. Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku. To, co sprawia, że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka. Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku.

Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • 1 mała bulwa kopru włoskiego
  • 1 średni ziemniak
  • 1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru
  • 2 łyżki masła ghee
  • sól, pieprz z młynka
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 600-700 ml bulionu warzywnego
  • 200-300 ml mleka 3,5%

Wykonanie:

  • marchew obrać, pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół, wyciąć głąb i pokroić w piórka. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę, czosnek w talarki
  • w rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa, aż zaczną pachnieć. Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut. Ugotowane zmiksować na gładki krem. Dosolić, dodać pieprz i sok z cytryny
  • rozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć spienione mleko

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi:

  • Piana z mleka 3,5% czyni zupę lekką, ale niestety ma krótki żywot. Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy, podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu, to należałoby wymieszać mleko ze śmietanką kremówką.
  • Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego. Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe, jeśli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu: migdałowe lub orzechowe.
  • Mleczko o aromacie orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie. Garść orzechów laskowych posiekaj, podpraż na patelni bez tłuszczu. Mleko ze śmietanką, szczyptą soli i orzechy zagotuj i odstaw by naciągnęło. Przed spienieniem przecedź przez gęste sitko.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *