Pierogi z kurkami to super pierogowy rarytas, idealne pierogi na lato. Wyjątkowo niekłopotliwe i proste do przygotowania. Umyte kurki posiekać, podsmażyć kilka minut z cebulką i farsz gotowy. Mój farsz składa się z samych grzybków, ponieważ nie chciałam zagłuszyć delikatnego, wykwintnego smaku kurek.
Dzisiejsze pierogowe ciasto przygotowane w ramach eksperymentu na bazie maślanki nie do końca mnie przekonało. Zachęcona przepisami i zachwytami w necie zrobiłam je na próbę. Co prawda surowe ciasto rzeczywiście było bardzo plastyczne i łatwe do współpracy, natomiast pierogi już nie tak delikatne jak z ciasta przygotowanego na samej wodzie. Być może połączenie mąki orkiszowej z maślanką się nie sprawdziło. Pozostanę przy tradycyjnym przepisie na ciasto pierogowe. Pierogi jednak bardzo polecam, bo są przepyszne.
Składniki na maślankowe ciasto pierogowe (około 30 sztuk):
- czubata szklanka mąki orkiszowej jasnej
- mniej niż 1/2 szklanki maślanki
- szczypta soli
Składniki na farsz kurkowy:
- około 250 g kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła ghee
- sól
- pieprz
Masło pietruszkowe:
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
- kurki umyć, następnie osuszyć. Drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić cebulę, dodać kurki i podsmażyć kilka minut do odparowania wody. Na końcu posolić, oprószyć pieprzem i odstawić do przestudzenia
- mąkę orkiszową wymieszać w misce z maślanką przy pomocy widelca. Gdy mąka połączy się z maślanką wyłożyć ciasto na blat i gdyby nadal się kleiło podsypać mąką i ręczne zagnieść plastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, by odpoczęło
- rozwałkować 2 cienkie placki. Wykrawać szklanką lub foremką krążki, nakładać po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Odkładać na ściereczkę
- w międzyczasie zagotować garnek z osolona wodą. Pierogi gotować w 2 partiach. Wrzucać na wrzątek i po wypłynięciu gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową
- w małym rondelku roztopić masło, podgrzać, aż się spieni. Dodać posiekaną pietruszkę
- wyłowione pierogi natychmiast serwować z masełkiem pietruszkowym
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂