Pierogi z kurkami i masłem pietruszkowym

Pierogi z kurkami to super pierogowy rarytas, idealne pierogi na lato. Wyjątkowo niekłopotliwe i  proste do przygotowania. Umyte kurki posiekać, podsmażyć kilka minut z cebulką i farsz gotowy. Mój farsz składa się z samych grzybków, ponieważ nie chciałam zagłuszyć delikatnego, wykwintnego smaku kurek.

Dzisiejsze pierogowe ciasto przygotowane w ramach eksperymentu na bazie maślanki nie do końca mnie przekonało. Zachęcona przepisami i zachwytami w necie zrobiłam je na próbę. Co prawda surowe ciasto rzeczywiście było bardzo plastyczne i łatwe do współpracy, natomiast pierogi już nie tak delikatne jak z ciasta przygotowanego na samej wodzie. Być może połączenie mąki orkiszowej z maślanką się nie sprawdziło. Pozostanę przy tradycyjnym przepisie na ciasto pierogowe. Pierogi jednak bardzo polecam, bo są przepyszne.

Składniki na maślankowe ciasto pierogowe (około 30 sztuk):

  • czubata szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • mniej niż 1/2 szklanki maślanki
  • szczypta soli

Składniki na farsz kurkowy:

  • około 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól
  • pieprz

Masło pietruszkowe:

  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

  • kurki umyć, następnie osuszyć. Drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić cebulę, dodać kurki i podsmażyć kilka minut do odparowania wody. Na końcu posolić, oprószyć pieprzem i odstawić do przestudzenia
  • mąkę orkiszową wymieszać w misce z maślanką przy pomocy widelca. Gdy mąka połączy się z maślanką wyłożyć ciasto na blat i gdyby nadal się kleiło podsypać mąką i ręczne zagnieść plastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, by odpoczęło
  • rozwałkować 2 cienkie placki. Wykrawać szklanką lub foremką krążki, nakładać po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Odkładać na ściereczkę
  • w międzyczasie zagotować garnek z osolona wodą. Pierogi gotować w 2 partiach. Wrzucać na wrzątek i po wypłynięciu gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową
  • w małym rondelku roztopić masło, podgrzać, aż się spieni. Dodać posiekaną pietruszkę
  • wyłowione pierogi natychmiast serwować z masełkiem  pietruszkowym 
PRZECZYTAJ  Smażone buraczki z suszonymi grzybami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *