Jagody goji — owoce wiecznej młodości

Jagody goji to mała czerwona jagoda rosnąca na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity i kolcowój szkarłatny). Rośnie ona na wzgórzach i dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Spośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło 6000 tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy.

Z zawartością ponad 15 % protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów owoce goji są super żywnością, jedyną w swoim rodzaju. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie i mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę oraz medycynę na przestrzeni XXI wieku.

Chińska literatura zielarska podkreśla szczególne działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu chorób reumatoidalnych spowodowanych zimnym i wilgotnym klimatem.
Owoce tej rośliny od wieków są stosowane w medycynie chińskiej, japońskiej, koreańskiej i tybetańskiej.

Jagody goji — wartości zdrowotne

  • witaminy C zawierają 50-krotnie więcej niż pomarańcze. Zajmują 3 miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy. Dzięki tak dużej ilości tego przeciwutleniacza pomagają w eliminacji wolnych rodników, tym samym opóźniają procesy starzenia się i wzmacniają układ odpornościowy.
  • witaminę E — przeciwutleniacz, rzadko obecny w owocach
  • witaminy z grupy B — pomagają utrzymać piękną skórę, włosy i paznokcie
  • Karetonoidy, beta-karoten, zeaksantynę, luteinę, likopenbeta-kryptoksantyne, ksantofil. Owoc ten posiada najwyższą obecnie dostępną naturalną koncentrację zeaksantyny, która pozwala na ochronę plamki żółtej i tym samym zmniejsza ryzyko utraty wzroku i rozwoju chorób oczu wieku starczego. Ponadto jest ważnym składnikiem wspomagającym detoksykacje wątroby nawet przy poważnych zatruciach
  • nienasycone kwasy tłuszczowe — kwas linolowy, omega-6, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i syntezę hormonów. Mogą także stymulować produkcję kolagenu co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę
  • Beta-sitosterol (fitosterol) obecny w owocach obniża stężenie cholesterolu we krwi, reguluje pracę serca oraz normalizuje ciśnienie krwi. Ponadto jest składnikiem leczącym impotencję i przerost prostaty
  • występujący kompleks białkowo-polisacharydowy ma działanie przeciwnowotworowe oraz zmniejsza skutki uboczne leczenia chemioterapeutykami
    Związki polisacharydowe spowalniają procesy starzenia. Wraz z wiekiem nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu (HGH-Human Growth Hormone), który jest powiązany z procesem starzenia. Goji to jedyne pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnej produkcji tego hormonu.
  • dowiedziono, że ekstrakt owoców goji wykazuje działanie obniżające poziom cukru we krwi, co w przyszłości może stanowić alternatywę dla leków stosowanych w cukrzycy
PRZECZYTAJ  Pieczeń z łopatki z morelami


Ponadto zawiera wapń (112 mg w 100 g), potas (1132 mg w 100 g), żelazo (9 mg w 100 g), cynk (2 mg w 100 g), selen (50 mikrogram w 100 g) oraz błonnik. Takie nagromadzenie cennych składników odżywczych może znacząco wpłynąć na funkcjonowanie całego organizmu.

Każdego roku w Chinach w sierpniu odbywa się festiwal, podczas którego Chińczycy oddają hołd tej roślinie.
Wokół owoców goji w ostatnich latach powstało trochę zamieszania. Pozytywne działanie jagód goji zostało wyolbrzymione przez specjalistów od sprzedaży i marketingu. Dlatego w USA zabroniono reklamować goji jako leku na konkretne choroby. Bo i lekiem nie jest, nie zmienia to faktu, że owoce z pewnego źródła, spożywane w rozsądnych ilościach (nie więcej niż 70 sztuk dziennie) mogą stanowić zdrowe urozmaicenie diety.

Wiem, owoce goji w handlu dostępne są  tylko suszone i to w zawrotnych cenach. A powinno kupować się tylko bio, które kosztują jeszcze więcej, ponieważ na chińskich plantacjach, z których pochodzą owoce, są stosowane w uprawie ogromne ilości pestycydów. Dlatego kupiłam sadzonkę i posadziłam goji w ogrodzie. Jest to roślina bardzo prosta w uprawie, znosząca mrozy do – 30°C. Wiosną goji cieszy oko ślicznymi fioletowymi kwiatuszkami, latem i jesienią mnóstwem zdrowych, ślicznych koralowych jagódek. Październik to początek zbiorów goji. Wcześniej zdobią ogród, ale niedojrzałe są niestety niejadalne, z powodu gorzkiego smaku. W miarę dojrzewania tracą goryczkę. Ponoć najlepsze są po pierwszych przymrozkach.

Goji można jeść na surowo. Są także idealnym dodatkiem do kaszy jaglanej czy płatków owsianych — zarówno świeże jak i suszone. Jest świetnym elementem koktajli, ciast, muffinek czy sałatek. Chińczycy dodają je nawet do zup. Pasują właściwie do wszystkiego, a do tego są prawdziwą ozdobą na talerzu. W przeciwieństwie do innych owoców, goji nie zawierają żadnych kwasów. Dlatego poleca się je spożywać w kombinacji z innymi kwaśnymi owocami np.z jabłkiem czy ananasem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *