Na dobry początek dnia zamiast zwykłego soku pomarańczowego lepiej zmiksuj kilka owoców w całości. Naturalny miąższ owoców zagęszcza i dostarcza całe bogactwo witamin, mnóstwo sycącego błonnika, który dodatkowo wymiata złogi cholesterolowe, będzie zbawienny dla naszej urody i szczupłej sylwetki.
Pożądane byłoby posiadanie dość mocnego blendera, choć mniej wypasiony nie zapewni co prawda aksamitnej konsystencji koktajlu, ale też będzie pysznie. Gdy owoce są dojrzałe, posiadają naturalną słodycz i nie wymagają już dosładzania.
Właśnie zaczęły pojawiać się w sklepach grapefruity, najzdrowsze są te z czerwonym miąższem, dlatego warto je włączyć do przygotowywania domowych koktajli.
Grapefruit — właściwości zdrowotne
Średni owoc grapefruita to zaledwie 43 kcal, tym to dobre źródło witaminy A, B ,C, E i PP ponadto ma sporo potasu. Grapefruit ma sporo innych zalet, dlatego niewątpliwe należy do zdrowotnych sprzymierzeńców:
- czerwona odmiana zawiera likopen, który ma właściwości zapobiegające tworzeniu się komórek nowotworowych
- zawiera pektynę, rozpuszczalną formę błonnika, który zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL we krwi, a także poziomu trójglicerydów
- zwiększa produkcję enzymów przez wątrobę, których zadaniem jest usuwanie toksyn
- pozwala zlikwidować cellulit
- sok ma działanie antybakteryjne
- obniża poziom insuliny i utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi
- to doskonały spalacz tłuszczu
Składniki na 2 porcje:
- 1 grapefruit (fileciki bez białej, gorzkiej otoczki)
- 1 pomarańcza
- 1 marchewka
- 1 jabłko
Wykonanie:
- obierz jabłko i marchew, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w kielichu blendera
- z pomarańczy ostrym nożem zetnij skórę razem z białym albedo, pokrój na mniejsze cząstki. Dołóż do blendera
- wytnij z grapefruita fileciki bez białej, gorzkiej otoczki. Zmiksuj całość do pożądanej konsystencji. Jeśli uważasz, że koktajl jest za gęsty rozcieńcz go wodą mineralną
- nic trudnego, a jakie zdrowe!
Komponuj koktajle wg własnych upodobań. Przepyszny jest mix ze świeżym ananasem. Banan natomiast zapewni aksamitną konsystencję koktajlu i sporą dawkę potasu.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂