Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentumMill.) należy do gatunku roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy dotarł w 1492 roku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Chociaż pomidory właściwie są warzywem całorocznym, to teraz na przełomie lata i jesieni są najsmaczniejsze, bo dojrzewały w słońcu, a nie w szklarni. Teraz jest najlepszy czas, by rozkoszować się ich smakiem, najlepszy czas na ich przetwarzanie i zrobienie zimowych zapasów.
Pomidor — właściwości
- Nie tylko dla niepowtarzalnego smaku powinniśmy jeść pomidory. Są one cenione przede wszystkim z powodu zawartego w nich likopenu, który ma silne działanie przeciwnowotworowe, zapobiega zawałom serca i chorobom krążenia, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Ten cenny antyoksydant nadaje pomidorom czerwony kolor. Co ciekawe, w przypadku pomidorów — w przeciwieństwie do innych warzyw — przetworzenie np. do postaci przecieru lub gotowanie, wcale nie pozbawia ich cennych wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie, są one wtedy skuteczniejsze w działaniu i lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż na surowo
- ale nie na tym kończy się bogactwo wartości odżywczych pomidorów. W warzywach tych znajdziemy:
- spore ilości karotenu
- duże ilości witaminy C, która wpływa na wzmocnienie odporności organizmu
- witaminę E, działającą dobroczynnie na naszą skórę i oczy
- witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 dbającą o układ nerwowy
- witaminę K odpowiedzialną za prawidłową krzepliwość krwinek, również kwas foliowy i biotynę
- ze składników mineralnych najbogatsze są w potas (obniża ciśnienie krwi, poprzez działanie moczopędne), sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, jod, fluor, kobalt i chlor
- dzięki zawartości soli bromu pomidory wykazują działanie uspokajające
- są zasadotwórcze
- zawierają także spore ilości błonnika i mało kalorii, bo w 100 g dostarczą zaledwie 20 kcal, dlatego pomidor jest niezastąpionym elementem każdej zdrowej diety
- stał się zatem naturalnym lekiem w walce z nadwagą, cukrzycą i chorobami układu krążenia
- trzeba jednak pamiętać, iż pomidory z upraw ekologicznych zawierają 3 razy więcej dobroczynnych składników niż te z upraw tradycyjnych
- niektórzy twierdzą, że szklanka soku pomidorowego dziennie chroni niemal przed wszystkimi chorobami, a zwłaszcza zimą przed przeziębieniem
Jednak nie wszystkim pomidory wyjdą na zdrowie. Ostrożnym należy być w przypadku chorób wątroby i dróg żółciowych, chorób wrzodowych i dwunastnicy, zapalenia okrężnicy i woreczka żółciowego. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny pamiętać o sparzeniu i obraniu ich ze skórki.
Pomidor – przeciwwskazania
- reumatoidalne zapalenie stawów
- dna moczanowa
- zgaga
- alergia.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂