Koktajl z burakiem to solidna porcja witamin i soli mineralnych — prawdziwa bomba witaminowa. Właściwości buraków pozwalają nam oczyścić organizm z toksyn, a także korzystnie wpływają na zdrowie jelita grubego i wątroby, ponieważ ułatwiają eliminację metali ciężkich. Zwalczają wolne rodniki, wspomagają walkę z anemią. Burak posiada silne właściwości odkwaszające, zatem łagodzi problemy trawienne związane z nadkwasotą i zgagą. Buraczek to 38 kcal w 100 g, dlatego posiada także właściwości odchudzające.
Dodatek pestek granatu czyni z koktajlu prawdziwy dopalacz. Granat ma wielką moc, to owoc z najwyższym potencjałem antyoksydacyjnym. Ponadto świetnie spala tłuszcz i usprawnia krążenie krwi.
Przypadkowo połączyłam w koktajlu żurawinę z burakiem i pestkami granatu, a ponieważ smakuje wyjątkowo, dzielę się przepisem. Żurawina i pestki granatu niwelują ziemisty posmak surowego buraka. To uwaga dla tych, którym burak nie posmakował w wydaniu koktajlowym.
Pij buraka w różnych konfiguracjach smakowych, a dopływ sił witalnych poczujesz prawie natychmiast!
UWAGA!
Burak nie jest polecany w diecie chorych na cukrzycę.
Składniki na koktajl nr. I:
- 1 burak
- 1 banan
- 3/4 szklanki żurawiny
- 1/3 szklanki pestek z granatu
- 200-250 ml wody mineralnej
- 1 cm imbiru
- 1 łyżeczka np. oleju kokosowego
- 1 plasterek mrożonej cytryny/opcjonalnie
Składniki na koktajl nr. II:
- 1 burak
- 1 gruszka/jabłko
- 1 banan
- 1/2 szklanki pestek z granatu
- 1 cm imbiru
- 200-250 ml wody mineralnej
- 1 łyżeczka tłuszczu
- 1 plasterek mrożonej cytryny — opcjonalnie
Wykonanie:
- warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Owoc granatu przekroić na ćwiartki i wybrać palcami pestki odginając białe błonki
- wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypij na zdrowie zaraz po przygotowaniu!
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂