Roladą jarmużową z papryką żegnam tegoroczny sezon jarmużowy. Wpis może spóźniony, ponieważ jarmuż w stanie świeżym już od dawna jest nieosiągalny, ale mrożony jeszcze czeka na nas w ladach chłodniczych. Do przygotowania rolady użyłam właśnie mrożonego jarmużu.

Inspiracją był przepis z sieci, lub raczej cała seria rolad, jakie pojawiły się na blogach — rolada szpinakowa z łososiem. Ponieważ na wędzonym łososiem nie przepadam, a jarmużu nigdy dosyć, oto moja wariacja. Rolada smakuje absolutnie obłędnie. Polecam!

Składniki:

  • 400 – 450 g mrożonego jarmużu
  • 3 jaja L
  • sól i pieprz z młynka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g ziołowego serka np. almette
  • szczypiorek
  • 2 łyżki koperku
  • 3 papryki czerwone
  • ocet balsamiczny

Wykonanie:

  • paprykę upiec w piekarniku. Papryki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200`C 20 minut. Paprykę ułożyć w miseczce i przykryć. Gdy ostygnie, bez trudu zdejmiesz skórkę. Oczyścić papryki z pestek
  • jarmuż ułożyć na rozgrzanej patelni i rozmrozić. Poddusić go przez 10-15 minut, aż odparuje woda, a jarmuż zmięknie. Jeśli po rozmrożeniu jarmuż nie jest dostatecznie wilgotny podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego. Jarmuż intensywnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudzić, następnie dodać żółtka i zblendować na gładki krem
  • białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z jarmużem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160`C 20 minut. Uważać, by nie przesuszyć rolady, ponieważ popęka przy zwijaniu. Odstawić upieczoną roladę do przestygnięcia. Delikatnie z rolady usunąć pergamin i jednocześnie ułożyć ciasto na folii spożywczej, a pod folię spożywczą podłożyć folię aluminiową
  • na upieczonym cieście rozsmarować serek, posypać go szczypiorkiem lub koperkiem, następnie ułożyć posolone papryki skropione octem balsamicznym. Zwinąć roladę razem z folią. Wstawić na noc do lodówki. Kroić najlepiej następnego dnia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *