Boczniaki to bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni. Nic dziwnego, mają wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze, m.in. komplet witamin z grupy B, wykazują działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Są zdrowsze od pieczarek i grzybów leśnych, także nie może ich zabraknąć w zdrowej kuchni.
Na blogu jest już wiele przepisów z boczniakami w roli głównej, ponieważ je lubimy, zresztą wszystkie inne grzyby również. Jeden z moich ulubionych przepisów to „flaczki” z boczniaków.
Dziś następny, równie smakowity, boczniaki „po grecku”, czyli w aromatycznym sosie warzywnym.
Sos, który idealnie sprawdza się w połączeniu z rybą i mięsem, z boczniakami smakuje super. Z purée ziemniaczanym, kaszą lub makaronem to kompletny, pyszny obiad wegetariański. Polecam!
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 spora cebula
- 1/2 pora
- 2 listki laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli+ sól do boczniaków
- 2 spore szczypty cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego/winnego
- pieprz, słodka papryka w proszku
- 150 ml koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody/bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła ghee
- zielenina do podania
Przygotowanie:
- warzywa obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i pora pokroić w piórka
- na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać przygotowane starte warzywka i podsmażyć razem przez kilka minut. Podlać bulionem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać resztę przypraw: sól, pieprz, paprykę, ocet i koncentrat pomidorowy
- w międzyczasie przygotować boczniaki. Podciąć grzybom ogonki i odrzucić, bo są niesmaczne i łykowate. Kapelusze przesmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle. Posolić i oprószyć pieprzem
- podawać grzyby z przygotowanym sosem i np. z purée ziemniaczanym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂