Boczniaki to bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni. Nic dziwnego, mają wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze, m.in. komplet witamin z grupy B, wykazują działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Są zdrowsze od pieczarek i grzybów leśnych, także nie może ich zabraknąć w zdrowej kuchni.
Na blogu jest już wiele przepisów z boczniakami w roli głównej, ponieważ je lubimy, zresztą  wszystkie inne grzyby również. Jeden z moich ulubionych przepisów to „flaczki” z boczniaków.

Dziś następny, równie smakowity, boczniaki „po grecku”, czyli w aromatycznym sosie warzywnym.
Sos, który idealnie sprawdza się w połączeniu z rybą i mięsem, z boczniakami smakuje super. Z purée ziemniaczanym, kaszą lub makaronem to kompletny, pyszny obiad wegetariański. Polecam!

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 spora cebula
  • 1/2 pora
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli+ sól do boczniaków
  • 2 spore szczypty cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego/winnego
  • pieprz, słodka papryka w proszku
  • 150 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody/bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła ghee
  • zielenina do podania

Przygotowanie:

  • warzywa obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i pora pokroić w piórka
  • na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać przygotowane starte warzywka i podsmażyć razem przez kilka minut. Podlać bulionem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać resztę przypraw: sól, pieprz, paprykę, ocet i koncentrat pomidorowy
  • w międzyczasie przygotować boczniaki. Podciąć grzybom ogonki i odrzucić, bo są niesmaczne i łykowate. Kapelusze przesmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle. Posolić i oprószyć pieprzem
  • podawać grzyby z przygotowanym sosem i np. z purée ziemniaczanym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *