Pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Pierogi ruskie znają wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogów budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji, jak można by sądzić, a wywodzi się z Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi.

Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach.

Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną, adresuję dzisiejszy przepis — pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz, pierogi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada  uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienną ucztę pierogową!

Składniki (około 24 pierogi):

  • około 600 g ziemniaków
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 arkusze ciasta francuskiego

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by trochę przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • ciasto francuskie wyjąć z lodówki i razem z papierem rozłożyć na stolnicy. Lekko rozwałkować. Wykrawać foremką lub najlepiej metalowym pierścieniem koła o średnicy 8,5-9 cm. Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca
  • uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem rozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka
  • piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z czerwonym, czystym barszczykiem i sosem żurawinowym
PRZECZYTAJ  Grillowany dorsz w marynacie lubczykowej

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *