Halloweenowe mini pizze Pająki

Prosta halloweenowa przekąska — spajderinki — mini pizze „pająki”. Imprezowy finger food rozbawi dzieci, zapewniam i na twarzach dorosłych zagości uśmiech!

Trochę z nimi zabawy, szczególnie przy układaniu pajęczych odnóży, taka zabawa dla cierpliwych. Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity — salami, mozzarella i czarne oliwki.

Do pizzy polecam Drakula drink, pyszny i zdrowy sok pomidorowy.
Zapraszam do zabawy!

Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 115 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Składniki na sos do pizzerinek:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4  łyżki wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • suszone oregano

Dodatkowo:

  • około 90 g czarnych oliwek
  • 12 plasterków salami

Wykonanie:

  • składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem do momentu, aż nie będzie się lepić. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm na stolnicy podsypanej mąką i wykroić foremką o średnicy około 8 cm 12 krążków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia
  • w międzyczasie przecier wymieszać z wodą, oliwą, startym czosnkiem, przyprawami i podsmażyć na małej patelni
  • mozzarellę pociąć w cienkie plasterki, salami na małe kawałki lub pozostawić w całości
  • środek pizzerek ugnieść palcami, tak by uformować dookoła wysoki rant. Posmarować każdą pizzę łyżeczką sosu pomidorowego, nałożyć plasterek salami i przykryć plasterkiem mozzarelli
  • piec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 12 minut, do rozpuszczenia sera. Jeśli pająki ułożysz wcześniej „rozjadą” się podczas topnienia sera
  • w międzyczasie przygotować części składowe na pająki. Z przeciętych w poprzek oliwek przygotować główki pająków, z przeciętych wzdłuż korpusy i odnóża licząc po 8 na jednego pająka
  • na pizzy ułożyć główkę pająka, korpus i po 8 nóżek. Podpiec przez następne około 5 minut w 200`C
PRZECZYTAJ  Carpaccio z pieczonych buraków

STRASZNEGO SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *